Altın fiyatlarında en kötü geride mi kaldı?: Uzmanlar yorumladı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatlarında en kötü geride mi kaldı?: Uzmanlar yorumladı
Doviz.com
13.10.2023 15:06

İsrail-Filistin çatışmasının daha geniş bir alana yayılabileceği endişesiyle güvenli liman olarak görülen altına talep artarken, artan talebin desteğiyle altın fiyatları son 7 ayın en büyük haftalık kazancına hazırlanıyor. Peki, uzmanlar altın fiyatlarındaki yükselişe yönelik ne söylüyor? İşte detaylar..

Ons altın saat 14.45 itibarıyla yüzde 1,39 oranında yükselişle 1895 dolara kadar çıkarken, ons altındaki yükselişin desteğiyle gram altın ise yurt içi piyasalarda yüzde 1,52 artışla 1691 lira seviyesinden fiyatlanıyor.

Buna göre Orta Doğu’da yaşanan gerilimlerin etkisi ile ons altın ve gram altın sırasıyla yüzde 3,38 ve yüzde 4,07 haftalık kazanç sağlamaya hazırlanıyor.

Altın fiyatlarındaki bu artış oranları ise son 7 ayın en büyük haftalık kazancına işaret ediyor.

Enflasyon sonrası gerileyen altın bugün tekrar yükseldi

Enflasyon verisi sonrası ABD tahvil faizlerinde yeniden ön plana çıkan yükseliş eğilimi, ons altının son dönemdeki kazançlarının bir kısmını silmesine neden olmuştu. Buna göre dün ABD TÜFE verileri öncesinde 1885 dolar seviyesi üzerini test eden ons altın, verilerin ardından 1870 dolar seviyesinin altına kadar inmişti.

İLGİLİ HABER ABD’nin eylül ayı enflasyonu açıklandı ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), eylül ayında yüzde 3,7 ile beklentilerin üzerinde bir artış kaydetti. Böylelikle ağustosta gerçekleşen artış hızı da korunmuş oldu.

Ancak, İsrail-Filistin çatışmasının daha geniş bir alana yayılabileceği endişesiyle altına olan talep tekrar artış gösterdi ve fiyatlardaki yükseliş ivme kazandı.

ABD'de açıklanan enflasyon verileri ise çarşamba günkü Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve geçen haftaki tarım dışı istihdam verisi ile birlikte altın fiyatlarındaki yükselişi baskılayan bir unsur olmaya başladı.

Fiyatlamaların seyri için ise başta İsrail-Filistin çatışması olmak üzere ABD’den gelecek ekonomik veriler takip edilecek. Bu kapsamda Fed Başkanı Powell'ın 16 Ekim günü yapacağı konuşma, finans piyasalarının odağında olacak.

İLGİLİ HABER Dolar/TL 27,80 seviyesinde: Gözler Fed Başkanı Powell’ın üzerinde Dolar kuru, ABD’de beklentileri aşan enflasyon verisi sonrasında haftanın son işlem gününde Türk Lirası karşısındaki kademeli yükselişini sürdürüyor. Yatırımcılar ise yeni haftada Powell’ın yapacağı konuşmayı bekliyor.

Uzmanlar ne söylüyor?

İngiliz yatırım şirketi ActivTrades Kıdemli Analisti Ricardo Evangelista, güçlü ABD enflasyon verilerine rağmen piyasaların Fed’in döngüselliğinin zirve yaptığı bir senaryoyu giderek daha fazla fiyatladığını söyledi.

İsrail’deki çatışmaya ilişkin belirsizliğin altın için olumlu olduğunu da aktaran Evangelista, fiyatların ons başına 1900 dolara ulaşabileceğini belirtti.

Tacirler Yatırım ise altın fiyatları ile ilgili paylaştığı değerlendirmesinde, “Ons altına ilişkin orta-uzun vadeye yönelik olumlu beklentimizi ve önümüzdeki yıl yeniden 2 bin dolarlı seviyelerin gündeme gelebileceği öngörümüzü korumakla birlikte, kısa vadeli görünümüne ilişkin halen risklerin olduğu görüşündeyiz” ifadelerine yer verdi.

Tacirler Yatırım ayrıca gelişmelerin bir süre daha yakından izlenilmesi gerektiğini belirterek altın fiyatlarında takip ettikleri seviyeleri şöyle aktardı:

Ons altında en kötünün geride kaldığına ilişkin bir beklenti ortamının oluşması açısından 100 günlük ortalamanın geçtiği 1923 dolar direncinin üzerinde kalıcı bir hareketi görmemiz önem arz ediyor.

Kısa vadeli teknik görünümde ise ons altında bugün 1885 dolar ve 1900 dolar dirençlerini takip edeceğiz.

Olası geri çekilmelerde ise 1872 dolar, 1860 dolar ve 1850 dolar destekleri izlenecek.”

Kaynak: Tacirler Yatırım

İLGİLİ ANALİZ Gram gümüş oyuna geri dönme çabasında Geçtiğimiz hafta sonu Orta Doğu coğrafyasında artan jeopolitik riskler ile gram gümüş yeniden oyuna dönme çabasına girdi.
REKLAMI KAPAT X