Dolar/TL 27,80 seviyesinde: Gözler Fed Başkanı Powell’ın üzerinde

Okuma Süresi: 3 Dakika
Dolar/TL 27,80 seviyesinde: Gözler Fed Başkanı Powell’ın üzerinde
Doviz.com
13.10.2023 11:11

Dolar kuru, ABD’de beklentileri aşan enflasyon verisi sonrasında haftanın son işlem gününde Türk Lirası karşısındaki kademeli yükselişini sürdürüyor. Yatırımcılar ise yeni haftada Powell’ın yapacağı konuşmayı bekliyor.

Piyasaların merakla beklediği ABD enflasyon verisi dün açıklandı. Buna göre ülkede tüketici enflasyonu piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti ve bir önceki ay gerçekleştirdiği artış hızını korudu.

Ülkede enflasyon, eylül ayında yüzde 0,4 artarken; yıllık bazda yüzde 3,7 olarak gerçekleşti. Piyasa beklentisi ise enflasyonun aylık bazda yüzde 0,3'e, yıllık bazda ise yüzde 3,6'ya gerilemesiydi.

İLGİLİ HABER ABD’nin eylül ayı enflasyonu açıklandı ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), eylül ayında yüzde 3,7 ile beklentilerin üzerinde bir artış kaydetti. Böylelikle ağustosta gerçekleşen artış hızı da korunmuş oldu.

Veri sonrasında ABD tahvil faizleri de yükselişe geçerek, Mart 2020’den bu yana en hareketli gününü yaşadı. Perşembe günü 30 yıllık tahvil getirisi 19 baz puana kadar yükselirken, günü ise 16 baz puanlık artışla tamamladı.

Bu gelişmelerinde desteğiyle yurt içinde dolar/TL ise yükselişini sürdürerek 27,80 seviyesine ulaştı.

Uluslararası görüşmeler

TCMB Başkanı Gaye Erkan da dün IMF/Dünya Bankası toplantısı sırasında Fed Başkanı Jerome Powell ile yaklaşık 40 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdi.

Konuya yakın kaynakların Reuters’a yaptığı açıklamaya göre Marakeş’te Brezilya Merkez Bankası Başkanı Roberto Campos Neto ile de ikili görüşmeler yapıldı.

Bu görüşmelerin uluslarası piyasalara güven sağlama noktasında yüksek öneme sahip olduğu düşünülüyor.

İLGİLİ HABER Gaye Erkan, Fed Başkanı Powell ile görüştü Dünya Bankası-IMF yıllık toplantıları için Fas Marakeş'e giden TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın Fed Başkanı Jerome Powell ile görüştüğü bildirildi.

Bu kapsamda JPMorgan da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Gaye Erkan ile yapılan seminerlere ilişkin açıklamada bulundu.

Türkiye’ye yatırımcı ilgisinin istikrarlı şekilde arttığını belirten JPMorgan, seminerlere dair “IMF/Dünya Bankası toplantısı sırasında düzenlenen Türkiye paneli en yüksek yatırımcı sayısına ulaşan toplantı oldu” ifadesini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise IMF/Dünya Bankası toplantısında yaptığı konuşmada, pozitif reel faizin enflasyon beklentilerini dizginlemek için olmazsa olmaz bir konumu olduğunu ve Türkiye'nin pozitif reel faize adım adım yaklaştığını söylemişti.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek: Pozitif reel faize yaklaşmış durumdayız Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, pozitif reel faizin enflasyon beklentilerini dizginlemek için olmazsa olmaz bir konumu olduğunu ve Türkiye'nin pozitif reel faize yaklaştığını söyledi.

TCMB rezervleri ve KKM'de son durum

Dün ayrıca TCMB’nin döviz rezervleri ve KKM hesaplarının güncel durumu açıklandı.

Buna göre Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında geçen hafta 74,6 milyar TL ile rekor düşüş izlendi. Böylelikle KKM'de gerileme 7. haftasına girerken, KKM'lerin büyüklüğü ise 3,23 trilyon TL'ye inerek en hızlı haftalık düşüşünü yaşadı.

Ekonomistler ise kur getirisinin nispeten düşük kalmasının KKM'den çıkışı teşvik ettiğini bildirdi.

Kaynak: beşyüzyedi - X 

İLGİLİ HABER KKM'de düşüş ivme kazandı: Daralma yedinci haftaya taşındı Kur korumalı mevduat hesaplarında 6 Ekim haftasında 74,6 milyar TL ile rekor bir düşüş yaşandı. Bu düşüş ile KKM’deki kayıp serisi ise yedinci haftaya taşındı.

6 Ekim haftasında döviz rezervlerinde ise artış kaydedilirken, toplam rezervler 680 milyon dolar artarak 122 milyar 883 milyon dolara kadar yükseldi. Bu durum ise rezervlerde toparlanmanın sürdüğüne işaret etti.

Gözler Powell’da olacak

Bu gelişmelerin ortasında finans piyasaları İsrail-Filistin gerginliğine yönelik gelişmeler ile birlikte ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın FOMC'nin 31 Ekim'de başlayacak 2 günlük toplantısı öncesinde 19 Ekim'de New York Ekonomi Kulübü'nde yapacağı son konuşmayı takip edecek.

Fed'in haftalık etkinlik programına göre Powell, New York Ekonomi Kulübü'nde konuşmasının ardından moderatörün sorularını da yanıtlayacak.

***Fed yetkilileri FOMC toplantıları başlamadan önceki ikinci cumartesi gününden itibaren toplantı bitimine kadar ekonomi veya politika görünümü hakkında kamuoyu önünde yorum yapamıyor yani sessizlik dönemine giriyor. Bu sebeple faiz kararı öncesinde Powell'ın konuşmalarının fiyatlamalar üzerinde etkili olması bekleniyor. 

İLGİLİ HABER Piyasalar enflasyondan neden endişe duymalı? Deutsche Bank 4 maddede anlattı Deutsche Bank stratejistleri, küresel çapta enflasyonun 1970'lere benzer bir yol izleyebileceği konusunda uyarıda bulunurken, enflasyonun canlanmasından piyasaların neden endişe duyması gerektiğini ise 4 maddede anlattı.
REKLAMI KAPAT X