Altın, Orta Doğu’da artan tansiyonun etkisiyle yükselişte

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın, Orta Doğu’da artan tansiyonun etkisiyle yükselişte
Doviz.com
29.01.2024 10:54

Altın fiyatları, jeopolitik tansiyonun yeniden yükselmesi sonrasında yeni haftaya sert bir yükselişle başladı.

Biden, çeşitli etkinliklere katılmak için gittiği Güney Carolina'da gazetecilere açıklamada bulundu. ABD'nin Ürdün-Suriye sınırındaki askeri üssüne yapılan insansız hava aracı (İHA) saldırısı ve 3 ABD askerinin hayatını kaybetmesi üzerine konuşan Joe Biden, "Dün gece Orta Doğu'da zor bir gün geçirdik." dedi.

Biden, saldırıda üç askerlerini kaybettiklerini belirterek, bu saldırıya cevap vereceklerini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın açıklamalarının ardından ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) da saldırıda 25 kişinin yaralandığını bildirdi.

Husilerden ABD ve İngiltere'ye misilleme

ABD'nin Ürdün-Suriye sınırındaki askeri üssüne yapılan İHA saldırısının ardından Husiler de Aden Körfezi'nde bulunan ABD donanmasına ait gemiyi hedef aldıklarını duyurdu. 

Yemen'deki Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Yemen'in güneyindeki Aden Körfezi'nde Husi güçlerinin düzenlediği saldırıya ilişkin bilgi verdi.

ABD donanmasına ait "Lewis B Puller" gemisini "uygun bir deniz füzesi" ile hedef aldıklarını belirten Seri, söz konusu saldırının, Filistin halkına destek ve ABD ile İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarına karşılık vermek için gerçekleştirildiğini ifade etti.

Açıklamasında, "Geminin görevleri arasında ülkemize yönelik saldırıya katılan ABD kuvvetlerine lojistik destek sağlamak da yer alıyor." ifadelerini kullanan Seri, Gazze'deki saldırılar duruncaya ve abluka kaldırılıncaya kadar İsrail'e ait olan ya da İsrail limanlarına giden gemilere engel olmaya devam edeceklerini kaydetti.

Altında jeopolitik risk primi

Artan jeopolitik gerilim ise altın fiyatlarının haftaya yükselişle başlamasına sebep oldu.

Buna göre ons altın fiyatı haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,72 yükselerek 2.033,12 dolar seviyesinden işlem gördü.

Ons altın ve dolar/TL’deki yükselişin desteğiyle gram altın ise yüzde 1,46 primle 1.982 liraya çıktı.

Piyasalar ise jeopolitik gelişmelerin yanında Fed'in çarşamba günü açıklayacağı faiz kararını beklemeye başladı.

Piyasalardaki yaygın görüş, faizlerin sabit bırakılması yönünde olsa da piyasalar özellikle FED Başkanı Powell’ın açıklamalarından ilk faiz indiriminin zamanına ilişkin ipuçları arayacak.

İLGİLİ ANALİZ Gram altında yeni haftada takip edilecek kritik seviyeler Veri açısından zengin bir haftaya girerken bu hafta gram altın için savunulması son derece önemli bir destek seviyesi olarak 1940 TL öne çıkmaktadır.
REKLAMI KAPAT X