Altın ve gümüşte yükseliş devam eder mi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altın ve gümüşte yükseliş devam eder mi?
Doviz.com
28.05.2024 17:26

Uzmanlar, geçtiğimiz hafta yaşadıkları düşüşe rağmen rekor seviyelere yakın kalmayı sürdüren altın ve gümüş fiyatlarının önümüzdeki 1 yıl içinde güçlenmeye devam edeceğini öngördü.

ANZ stratejistleri, yakın zamanda yayımladığı bir notta, dolar endeksindeki zayıflığın ve ABD Hazine tahvil getirilerinin gerilemesinin ortasında ons altının yükseliş ivmesini sürdürdüğünü belirterek, "Jeopolitik riskler güvenli liman talebini desteklemeye devam ederken, Çin'in ilk çeyrek altın talebindeki etkileyici artış, büyük ölçüde fiyat artışlarını tetikledi" dedi.

Dünya Altın Konseyi (WGC) verileri Çinli tüketicilerin geçen yıl 2022'ye göre yüzde 10 daha fazla altın takı satın aldığını ortaya koyarken, analistler ise Çin'in mücevher talebinin bu yıl 2023'e kıyasla daha yüksek seviyelerde kalacağını öngördü.

Öte yandan Çin, 2023'te Hindistan'ı geçerek dünyanın en büyük altın takı alıcısı haline geldikten sonra, şu anda külçede de en büyük alıcı konumunda bulunuyor.

UBS altın tahminini yükseltti

UBS stratejistleri ise artan talebin ortasında geçen hafta paylaştıkları bir notta, altın tahminlerini yıl sonu için 2.600 dolara yükselttiklerini duyurmuştu.

Bu kapsamda UBS Değerli Metaller Stratejisti Joni Teves, konuyla ilgili "Street Signs Asia" programına verdiği demeçte, "Altının yeni zirveler yapmaya devam edebileceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

İLGİLİ HABER Yaz döneminde gram altın nerede olur?: 7 kurum beklentisini açıkladı Pazartesi günü tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan altın, haftanın son işlem gününde yükselse de haftalık bazda bu yılın en büyük kaybına hazırlanıyor. Peki kurumlar yaz döneminde gram altına yönelik ne bekliyor? İşte 7 kurumun gram altın beklentisi..

"Gümüş, altındaki yükselişten faydalanabilecek en iyi varlık"

Değerli metaller araştırma danışmanlık şirketi Metals Focus'un Genel Müdürü Nikos Kavalis ise CNBC'ye e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, "Ons gümüş fiyatlarındaki hareket, tartışmasız daha da ilginç oldu (Nihayet altınla arayı kapatmayı başardı)" dedi.

Kavalis, piyasanın altının yükselişine ikna oldukça ve rahatladıkça bu yatırımcıların daha fazlasının gümüşe yöneldiğini belirterek, "Gümüşün aslında yüksek altın fiyatlarından gerçekten faydalanabilecek en iyi konumdaki değerli metal olduğunu düşünüyoruz. Arada çok güçlü bir korelasyon var" değerlendirmesinde bulundu.

Commerzbank ise son olarak 2024 sonu için  tahminini 29 dolar seviyesinden 30 dolar seviyesine, 2025 sonu tahminini ise 31 dolardan 32 dolara çıkarmıştı.

ANZ Kıdemli Emtia Stratejisti Daniel Hynes ise maden üretimindeki yavaş büyüme ve güçlü endüstriyel talebin, gümüşü destekleyen temel unsur olduğunu söyledi.

Endüstriyel amaçlar için yaygın olarak kullanılan gümüş, genellikle otomobil, güneş panelleri, mücevher ve elektronik üretiminde iletkenliği sebebiyle tercih ediliyor.

İLGİLİ HABER Gümüş son 11 yılın zirvesinde Ons gümüş fiyatı 2013 yılından bu yana ilk kez 30 doların üzerine çıkarak rekor tazeledi. Ons gümüşteki yükselişin desteğiyle gram gümüş ise tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
REKLAMI KAPAT X