Altında en fazla kazanç hangi piyasada?: Altın sertifikası, altın fonları ve fiziki altın

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altında en fazla kazanç hangi piyasada?: Altın sertifikası, altın fonları ve fiziki altın
Doviz.com
24.02.2025 14:52

Altın yatırımı, özellikle küresel belirsizliklerin arttığı dönemlerde yatırımcılar için güvenli bir liman olarak görülüyor. Altın yatırımı yaparken ise fiziki altın, altın sertifikası ve altın fonları gibi farklı seçenekler bulunuyor. İşte altında 3 farklı piyasanın yılbaşından bu yana getirileri..

Küresel piyasalardaki jeopolitik belirsizlik ve ABD Başkanı Trump'ın enflasyonist baskıları tetikleyen politikaları, altın fiyatlarının yükselişindeki temel katalizör oldu. Bu kapsamda ons altın, dolar bazında yılbaşından bu yana %12 değer kazandı.

Jeopolitik gerilimler ve yapışkan enflasyon endişesiyle yükselen altın fiyatlarına ilişkin yabancı kurumlar ise Fed'in daha temkinli bir tutum sergileyebileceği beklentisiyle yıl sonuna ilişkin daha ılımlı tahminlerde bulundu.

Buna göre ons altın fiyatına ilişkin tahminini açıklayan 20 kurumun 2025 sonu beklentisinin ortalaması 2.848 dolar olarak hesaplandı.

En yüksek tahmin 3 bin 200 dolar olurken, en düşük tahmin ise 2 bin 643 dolar olarak belirlendi.

İLGİLİ HABER Altında çifte rekor: Yıl sonunda altın ne olur? Ons altın ve gram altın, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerinin yarattığı belirsizliğin ortasında rekor tazeledi. Peki, yabancı kurumların 2025 sonuna ilişkin altın tahminleri ne yönde oldu? İşte 20 kurumdan 20 öngörü..

Bugün itibarıyla 2 bin 941 dolardan fiyatlanan altında yıl içinde geri çekilme yaşanabileceğini öngören analistler, altının güvenli liman özelliği nedeniyle ise portföylerde tutulmaya devam edilmesini, dönem dönem ağırlığının revize edilmesini tavsiye etti.

Bu noktada portföylerinde altına yer vermek isteyen yatırımcıların önünde ise fiziki altın, altın sertifikaları ve altın fonları olmak üzere üç farklı seçenek bulunuyor.

Bu seçenekler arasında fiziki altın, yatırımcılara fiziki varlığa sahip olma avantajı sunarken saklama maliyeti ve güvenlik riski gibi dezavantajları beraberinde getiriyor. Altın sertifikası ise fiziki saklama gerektirmemesi avantajına rağmen Borsa İstanbul'un işlem saatleriyle sınırlı işlem yapılmasını gerektiriyor. Altın fonları da profesyonel fon yöneticilerinin bilgi birikiminden yararlanmaya imkan verirken fon işletim ücretleri ve stopaj gibi dezavantajları bünyesinde barındırıyor.

En fazla kazanç altın sertifikasında

Enstrümanların yılbaşından bu yana getirisi incelendiğinde ise en yüksek getirinin altın sertifikasında olduğu görülüyor.

Buna göre yılbaşında 30,79 olan ALTINS1 bugün itibarıyla toplamda yüzde 18,99 artışla 36,64 liradan fiyatlanıyor.

Yılbaşında Kapalı Çarşı’da 3 bin 31 liradan işlem gören gram altın ise toplamda yüzde 16,62 artışla 3 bin 535 liradan satılıyor.

2025’in başından bu yana en fazla kazandıran altın fonları incelendiğinde ise ortalama getirinin yüzde 15-17 aralığında olduğu görülüyor. Ancak uzmanlar, altın fonlarında uygulanan %15 stopaj oranı ve yönetim ücretlerinin de dikkate alınması gereken unsurlar olduğunu belirtiyor.

Yılbaşından bu yana getirileri incelendiğinde en fazla kazandıran fonlar ise şöyle listeleniyor:

İLGİLİ HABER Fonlardaki stopaj artışı yatırım araçlarının performansını nasıl etkiler? 1 Şubat itibarıyla hisse senedi yoğun fonlar dışında para piyasası fonları, borçlanma araçları fonları ve kıymetli maden fonlarında stopaj oranı artırıldı. Peki, bu karar yatırım araçlarının performansını nasıl etkileyecek? İşte detaylar..
İLGİLİ ANALİZ Altında yorgunluk emareleri görülmeye başladı Geçtiğimiz haftaya pozitif başlayan ons altın, haftanın son 3 gününde kararsız doji mumlar bırakarak günü kapattı. Bu hareketi ile göstergelerini de soğutan ons altında yorgunluk emarelerinin oluşmaya başladığından bahsedebiliriz.
REKLAMI KAPAT X