Altında Fed bekleyişi: Yabancı bankaların altın fiyatlarına yönelik son tahminleri

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altında Fed bekleyişi: Yabancı bankaların altın fiyatlarına yönelik son tahminleri
Doviz.com
11.06.2024 15:19

Haftaya yükselişle başlayan altın fiyatları yarın açıklanacak Fed’in kritik faiz kararı öncesinde temkinli bir seyir izliyor. Peki, yabancı bankalar altında ne bekliyor? İşte detaylar..

Pazartesi gününü yüzde 0,75 yükselişle kapatan ons altın, haftanın ikinci işlem gününde yatay bir seyir izliyor. Buna göre ons altın yüzde 0,09 artışla ons ​​başına 2.312 dolardan işlem görüyor.

Ons altındaki temkinli seyrin ortasında gram altın da benzer şekilde yüzde 0,11 artışla 2.404 liradan fiyatlanıyor.

Fed'in yarın alacağı kararda borçlanma maliyetlerinin art arda yedinci toplantıda da sabit kalması beklenirken, politika yapıcıların noktasal grafik olarak adlandırılan tahminleri konusunda piyasada daha az kesinlik bulunuyor. Bu sebeple yatırımcılar da noktasal grafiklerde yapılacak olası bir güncellemeyi merakla bekliyor.

Öte yandan dünya genelinde önemli merkez bankalarının enflasyonla mücadelede sona geldiğine yönelik beklentiler artmaya devam ederken, ABD'de açıklanan makroekonomik verilerin ülke ekonomisine ilişkin karışık sinyaller vermesi fiyatlamaları zorlaştırıyor.

İLGİLİ ANALİZ Geçtiğimiz hafta altında yaşanan sert geri çekilmenin şifreleri Ons altın cephesinde bir süredir devam eden zayıf seyir, geçtiğimiz cuma günü büyük bir geri çekilme ile taçlandı. Yaşanan bu sert geri çekilmenin teknik taraftan ziyade temel nedenleri olduğu için haftaya ons altında yaşanan sert geri çekilmenin şifrelerini inceleyerek başlayacağız.

Çin, altın alımlarına yeniden başlayabilir

Cnbc-e'de yer alan habere göre, piyasa katılımcıları, fiyatların mayıs ayında ulaştığı rekor seviyelerden gevşemesinin ardından Çin'in külçe altın alımına devam etmesinin beklendiğini bildiriyor.

Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) resmi verileri ise 18 ay üst üste altın rezervlerini artırdıktan sonra mayıs ayında varlıklarının değişmediğini göstermişti.

İLGİLİ HABER Çin 18 ay sonra altın alımını durdurdu: Altında ABD bekleyişi başladı Çin Merkez Bankası, 18 aylık alımın ardından mayıs ayında altın alımlarını durdurdu. En fazla altın alan merkez bankalarından biri olan PBOC’nin ardından yatırımcılar ise ilerleyen dakikalarda açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisini beklemeye başladı.

Dünya Altın Konseyi (WGC) CEO'su David Tait ise Singapur'da düzenlenen Asya Pasifik Kıymetli Madenler Konferansı sırasında verdiği demeçte, “Çin'in verileri bir duraklama gösterdi. Ancak sadece bekliyorlar ve izliyorlar. Eğer fiyatlar ons başına 2.200 dolar seviyesine doğru düzelirse, yeniden başlayacaklar" diye konuşmuştu.

WGC'ye göre Çin, 2023 yılında 7,23 milyon ons veya 224,9 metrik tonluk net alımla en büyük resmi altın alıcısı olmuş ve bu 1977'den bu yana herhangi bir yıl için en yüksek rakam olarak kayıtlara geçmişti.

Yabancı bankalar altında ne bekliyor?

Yabancı bankalar ise altın fiyatlarında yükselişin süreceğini öngörüyor.

BofA, 3 bin doların üzerini bekliyor

ABD'li bankacılık devi Bank of America (BofA), altının ons fiyatının 2025 yılına kadar 3 bin doları aşacağını tahmin etti. Bankanın analizine göre merkez bankalarından gelen güçlü talep ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine başlamasıyla birlikte yatırımcılar piyasaya geri dönecek.

Goldman yıl sonu tahminini yükseltti

Yatırım bankası devi Goldman Sachs ise altında yükselişin sürmesini beklediğini bildirdi ve 2024 yıl sonu için altının ons fiyatı hedefini 2 bin 300 dolardan 2 bin 700 dolar seviyesine çıkardı.

Goldman da Çin dahil merkez bankalarının talebini gerekçe göstererek emtia piyasasında büyüme için birçok nokta olduğunu belirtti.

Goldman Sachs, altına olan talebin, Fed'in faiz indirimleri ve ABD seçimlerinin sonuçlarına bağlı olarak artabileceğine dikkat çekti.

JPMorgan'dan 2 bin 315 dolar öngörüsü

ABD'li yatırım bankası JPMorgan da altın fiyatlarında yükseliş bekleyen kurumlar arasında yer aldı.

Buna göre JPMorgan, 2024 yılı için altın fiyatının ons başına 2 bin 315 dolar olacağını öngördü. Bankanın altının onsu için gelecek yıla yönelik beklentisi ise 2 bin 504 dolar oldu.

UBS, eylülde 2 bin 500 dolar bekliyor

UBS stratejistleri de altın tahminlerini eylül ayı sonu için ons başına 2 bin 500 dolara, yıl sonu için ise 2 bin 600 dolara yükseltti.

Citi'den 3 bin dolar tahmini

Citi analistlerinin beklentisi ise daha keskin oldu. Buna göre analistler, altının 6 ila 18 ay içinde 3 bin dolara yükselebileceğini tahmin etti.

Öte yandan Citi, 2024 için altın tahminini yüzde 6,8 artışla 2 bin 350 dolara, 2025 tahminini de aynı oranda artışla 2 bin 875 dolara yükseltti.

İLGİLİ HABER Yaz döneminde gram altın nerede olur?: 7 kurum beklentisini açıkladı Pazartesi günü tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan altın, haftanın son işlem gününde yükselse de haftalık bazda bu yılın en büyük kaybına hazırlanıyor. Peki kurumlar yaz döneminde gram altına yönelik ne bekliyor? İşte 7 kurumun gram altın beklentisi..
REKLAMI KAPAT X