Altında şahin Fed baskısı: Altın fiyatlarında haftanın ilk rakamları

Okuma Süresi: 2 Dakika
Altında şahin Fed baskısı: Altın fiyatlarında haftanın ilk rakamları
Doviz.com
19.06.2023 10:45

Altın fiyatları, Powell'ın şahin açıklamalarının ardından yeni haftanın ilk işlem gününe sakin bir seyir ile başladı.

Buna göre, ons altın TSİ 10.40 itibarıyla %0,15 düşüşle 1.954,53 dolardan işlem görürken, gram altın ise %0,09 artışla 1.487,79 lira seviyesinden fiyatlandı.

Dolar endeksi ise haftaya hafif alıcılı başlayarak, külçe altını diğer para birimlerine sahip alıcılar için daha az cazip hale getirdi.

Fed yetkilileri de merkez bankasının geçen haftaki toplantısında politika faiz oranını sabit tutmasından bu yana yaptıkları ilk yorumlarda şahin bir ton kullanmıştı.

İLGİLİ HABER Fed faiz kararını açıkladı! Fed, iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından haziran ayında politika faizini sabit tutma kararı aldı.

City Index analisti Matt Simpson ise Fed'in şahin tavrı sonrasında yatırımcıların yaklaşımını değerlendirerek, "Altın, haziran ayının büyük bir kısmını 1.935-1.970 dolar aralığında geçirdi ve ufukta belirgin bir katalizör olmadığı için yatırımcılar bu aralıkta işlem yapmayı tercih etmeye devam ediyor." dedi.

Uzmanlar ayrıca ABD borsalarının bugün Juneteenth tatili (ABD'de köleliğin kaldırıldığı gün) nedeniyle kapalı olacağını bu sebeple piyasadaki volatilitenin düşük kalabileceğini belirtti.

Ancak Fed'in faiz artışını 15 ay sonra pas geçmesinin ardından şahin bir duruş sergilemesiyle yatırımcılar da temmuz ayına yönelik faiz artırımı beklentilerini kuvvetlendirdi.

CME Fedwatch aracına göre piyasalar şu anda Fed'in temmuz ayında faiz artırma ihtimalini yaklaşık %72 olarak fiyatlıyor.

Bu beklentiler doğrultusunda ons altın da yatırımcılarına geçen haftadan bu yana ılımlı da olsa kayıp yaşatıyor.

Altın enflasyona karşı bir koruma aracı olarak görülse de, faiz artışları ise getirisi olmayan külçe altını elde tutmanın fırsat maliyetini artırıyor.

OCBC FX stratejisti Christopher Wong, konuyla ilgili açıklamasında, "Tarihsel olarak, altın fiyatları Fed sıkılaştırma döngüsünün sonunda daha iyi performans göstermiştir. Ancak altın tutmanın fırsat maliyeti artmış olsa da, reel getirilerin bir aşamada düşmesinin uzun sürmeyeceğini düşünüyoruz. Bu da altın fiyatlarını yakın gelecekte destekleyecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Yatırımcılar bu gelişmelerin ardından ise Fed Başkanı Jerome Powell'ın çarşamba ve perşembe günü kongrede yapacağı açıklamaları beklemeye başladı.

REKLAMI KAPAT X