Altında temkinli seyir: Kapalı Çarşı altın fiyatları

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altında temkinli seyir: Kapalı Çarşı altın fiyatları
Doviz.com
06.11.2023 16:21

Altın fiyatları piyasalarda risk iştahının artmasıyla pazartesi günü ılımlı bir düşüş yaşarken, yatırımcılar ise Fed Başkanı Jerome Powell ve bir dizi Fed üyesinin bu hafta yapacağı konuşmaları bekliyor.

Ons altın cuma günü 2.000 dolar seviyesinin üzerine çıktıktan sonra yeni haftanın ilk gününde yüzde 0,38 gerileme ile 1.984,93 dolara geriledi.

ActivTrades kıdemli analisti Ricardo Evangelista ise Powell'ın geçen haftaki konuşması ve beklenenden daha zayıf ABD istihdam verilerinin bir araya gelmesinin, Fed'in mevcut artış döngüsünü sona erdireceği beklentilerini artırdığını ve bunun da yatırımcıların risk iştahını yükselttiğini söyledi.

Evangelista yatırımcıların bu eğilimi sonrasında S&P 500 vadeli işlemleri gibi risk odaklı varlıkların yükseldiğini, altına olan ilginin ise azaldığını belirtti.

Cuma günü açıklanan veriler ise ABD'de istihdam artışının ekim ayında yavaşladığını ve yıllık ücretlerdeki artışın yaklaşık iki buçuk yılın en düşük seviyesinde olduğunu göstermişti.

İLGİLİ HABER ABD’de istihdam verileri açıklandı: Ons altın 2 bin dolara tırmandı! ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede tarım dışı istihdam ekimde piyasa beklentilerinin oldukça altında kaldı.

Yatırımcılar ise bu gelişmelerin ardından yeni haftada Fed'in aralık ayında faizleri değiştirmeme ihtimalini %90,2 ve ilk politika gevşemesinin haziran ayında gelme ihtimalini %86 olarak fiyatlamaya başladı.

Kaynak: CME Fedwatch

Gösterge 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi de cuma günü beş haftanın en düşük seviyesini gördükten sonra %4,5953'e yükseldi.

Kaynak: Tradingview

Ancak cuma günü CFTC verilerine göre COMEX altın vadeli işlem yatırımcıları altında net uzun pozisyonlarını 15.661 kontrat artırarak 106.343'e çıkardı. Bu ise bazı spekülatörlerin altında yükseliş beklemeye devam ettiğini gösterdi.

Tahvil faizlerinin toparlanması sonrasında yatırımcılar ise 9 Kasım'da Powell’ın konuşması da dahil olmak üzere bu hafta yaklaşık dokuz Fed üyesinin konuşmasıyla Fed'in faiz patikasına ilişkin daha fazla ipucu bulmaya çalışacak.

Yurt içi gündem

Ticaret Bakanlığı öncü verileri ise Türkiye'nin altın ithalatının ekim ayında da yüksek seyrettiğini gösterdi. Verilere göre 10 ayda altın ithalatı 30 milyar dolara ulaştı.

Verilere göre böylelikle Türkiye'de tasarruf sahiplerinin enflasyona karşı korunma aracı olarak gördüğü altında ithalat birtakım düzenlemelerin etkisiyle rekor seviyelerden gerilese de gücünü korumaya devam etti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat da ekim ayına ilişkin dış ticaret verileri sunumunda altın ithalatının dış ticareti artırıcı etkisinin devam ettiğini belirtmişti.

Kapalı Çarşı altın fiyatları

Ons altındaki gerileme sonrası gram altın ise dolar/TL’de yaşanan yükseliş sonrasında ons altına göre nispeten daha küçük bir gerileme ile 1815 liradan işlem gördü.

İLGİLİ HABER Türkiye'nin CDS'i son 2 yılın en düşük seviyesinde Türkiye'nin CDS'i son 2 yılın en düşük seviyesine geriledi. Peki, döviz kurları yeni haftaya nasıl başladı? İşte detaylar..

Fiziki piyasalarda gram altın ise bugün saat 16.00 itibarıyla son 24 saat içerisinde yüzde 0,19 gerileme ile 1850 liradan fiyatlanıyor.

Kapalı Çarşı'da çeyrek altın ise cumartesi gününü 3030 lira seviyesinde noktaladıktan sonra bugün 3024 liradan işlem görüyor.

Yarım altın da cumartesi gününü 6061 liradan tamamladıktan sonra 6048 lira seviyesinden fiyatlanıyor.

Cumhuriyet altını ise son kapanışını 12472 lira seviyesinden yaptıktan sonra bugün 12439 liradan işlem görüyor.

İLGİLİ ANALİZ Altın fiyatlarında gün içi volatilite yükseliyor Son dönemde ons altın cephesinde gün içi volatilitenin yükselişi dikkat çekmektedir. Gerek günlük mumların bar boylarının yükselmesi gerekse de oluşan uzun kuyruklar yüksek volatiliteye işaret etmektedir.
REKLAMI KAPAT X