ABD’nin çözüme kavuşturulan borç limiti anlaşmazlığına rağmen jeopolitik ve ekonomik riskler, bireysel yatırımcılar ile merkez bankalarının altına olan talebini artırıyor. Bu talep ise fiyatlardaki yükselişi destekleyen temel faktör olarak göze çarpıyor.
ABD şu an için borcunu yönetebiliyor olsa da uzun vadede ülkenin borçlarının çıkmaza gireceği gerçeği küresel ölçekte dolardan uzaklaşma eğilimini de artırıyor. Bu durum ise sadece bireysel yatırımcıları değil, merkez bankalarını da rezervlerini çeşitlendirmeye itiyor.
Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları da artan jeopolitik ve ekonomik risklerin ortasında altın varlıklarını daha da büyütme planı yapıyor.
İlk çeyrekte 228 ton aldılar
Dünya Altın Konseyi'nin (WGC) 2023 Merkez Bankası Altın Rezervleri Anketi'ne göre, altın merkez bankaları tarafından tercih edilmeye devam ediyor.
Buna göre, küresel merkez bankalarının net alımları geçen yıl yüzde 152 artarak 1.078 tona yükselirken; bu artış, altına olan ilginin sürdüğüne işaret ediyor.
Bu yılın ilk çeyreğinde 228 ton alım yapan merkez bankalarının ayrıca önümüzdeki 12 ay boyunca da alımlarını sürdürmesi bekleniyor.
WGC’nin 7 Şubat-7 Nisan döneminde 59 bankanın katılımıyla yaptığı anketine göre merkez bankalarının yüzde 71’i gelecek 12 ayda küresel altın rezervlerinin artacağını öngörüyor.
Irak bir günde rezervine %2 ekledi
Ekonomim'den Evrim Küçük’ün aktardığına göre, Irak Merkez Bankası da ekonomik sıkıntı zamanlarında geleneksel bir sığınak olarak görülen değerli metali kademeli olarak stoklamaya yönelik planın bir parçası olarak, geçen hafta altın rezervlerini tek bir günde yaklaşık yüzde 2 artırdı.
Merkez Bankası Yatırım Dairesi Genel Müdürü Mazin Sabah’ın verdiği bilgiye göre ise Irak Merkez Bankası bir günde 2,5 ton külçe satın alarak rezervini 132,73 tona çıkardı.
Sabah ayrıca bu strateji kapsamında yılın ikinci yarısında daha fazla altın alınabileceğini belirtti.
Polonya da sarı metale yöneldi
Polonya Merkez Bankası ise bir yıldan fazla süredir ilk kez altın alımı yaptı. Banka, nisan ayında rezervlerine 15 ton altın ekleyerek toplam varlığını 244 tona çıkardı. Bu artış ise 2019 ortasından bu yana ülkenin altın rezervlerine yapılan en büyük artış olarak dikkat çekti.
TCMB'nin altın rezervlerinde son durum
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da altın rezervlerini son günlere kadar önemli ölçüde artırmış ve ulusal rezervinin yüzde 33'üne tekabül eden altın rezervine ulaşmıştı.
Buna göre TCMB son olarak şubat ayında 25 ton altın alımı ile en büyük alıcı olan Çin’in ardından 22 tonluk alımıyla dikkatleri üzerine çekmişti.
Ancak dolar kurunda yaşanan artış sonrasında TCMB altın alımlarını önemli ölçüde azalttı.
Son açıklanan verilere göre Türkiye'nin İsviçre'den altın ithalatı nisan ayında 1,5 ton ile durma noktasına kadar geriledi.
Merkez Bankası'nın resmi verilerine göre ise altın rezervleri Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin ikinci turunun yapıldığı 26 Mayıs haftasında 800 milyon dolarlık düşüşle 41 milyar 939 milyon dolara geriledi.
Merkez Bankası’nın talebindeki düşüş sonrasında hem ons altındaki hareketlilik hem de dolardaki yükseliş ivmesi ise gram altına olan bireysel talebi destekleyen bir faktör olarak göze çarptı.
Kapalıçarşı altın fiyatları: Çeyrek altın fiyatı, Cumhuriyet altını
Haftanın son işlem gününde tabela kurunda gram altın yükselişi sonrasında Kapalıçarşı’da ise fiyatlarda düşüş yaşandığı görülüyor.
Buna göre, tabela kurunda %0,55 artışla 1.329 liradan işlem gören gram altın Kapalıçarşı’da %0,50 düşüşle 1.363 lira seviyesinden fiyatlanıyor.
Kapalıçarşı'da çeyrek altın fiyatı da dünü 2.244 lira seviyesinden kapattıktan sonra yeni günde 2.233 liradan işlem görüyor.
Kapalı Çarşı'da yarım altın ise dünü 4.488 liradan tamamladıktan sonra 4.466 liradan fiyatlanıyor.
Cumhuriyet altını ise dünü 9.222 lira seviyesinde noktaladıktan sonra 9.183 lira seviyesinden işlem görüyor.
Tıklayın: Yılın ikinci yarısında dolar mı, altın mı, euro mu, gümüş mü kazandıracak?