Dünyada altın fiyatlarının yükselişinde Türkiye etkisi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dünyada altın fiyatlarının yükselişinde Türkiye etkisi
Doviz.com
14.03.2024 14:50

Business Insider, dünyada altın fiyatlarının şaşırtıcı seviyelere çıkmasında TCMB dahil bazı merkez bankalarının satın alımlarının etkili olduğunu paylaştı.

Son günlerde Bitcoin ve altın yükselişini sürdürerek rekor seviyelerden işlem görürken analistler ise altın ve dijital paraların alışılmadık bir makroekonomik ortamdan farklı şekillerde yararlandığını söyledi.

Buna göre XTB Araştırma Direktörü Kathleen Brooks, Business Insider'a verdiği demeçte, "Bence bu bir tesadüf. Altın belirli insanları, Bitcoin ise diğer yatırımcıları cezbediyor. Çeşitli faktörler ikisini de yeni rekorlara taşıdı ancak her ikisinin de aynı anda yükseliyor olması gerçekten makro zeminin bir cilvesi" dedi.

Zorlu geçen birkaç yılın ardından Bitcoin ise 2024 yılına hızlı bir giriş yaptıktan sonra 73 bin 664 dolara kadar çıkarak rekor tazelemişti.

İLGİLİ HABER Elon Musk’tan Dogecoin ile Tesla alımına yeşil ışık Tesla CEO'su Elon Musk, kripto para birimi Dogecoin'in (DOGE) Tesla satışlarında resmi ödeme yöntemi olarak kullanılabileceğinin sinyalini verdi.

Altının yükselişinde TCMB faktörü var

Bitcoin ile birlikte finans piyasalarının odağındaki bir diğer yatırım aracı ise altın. Buna göre Bitcoin’e kıyasla 2024'te yaşadığı sınırlı yükselişle dijital paraların gölgesinde kalan altın, küresel çapta yeni rekorlara koşarak güvenli liman statüsünü sürdürdüğünü gösterdi.

Çin, Türkiye ve Hindistan gibi ülkelerin merkez bankaları son aylarda altın satın alarak fiyatın yükselmesine yardımcı olurken yatırımcılar ise Fed'in faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı beklentileriyle altına olan ilgisini sürdürdü.

ADM Investor Services International'ın Başekonomisti Marc Ostwald ise altının merkez bankaları tarafından yönlendirildiğini belirterek, “Portföylerinde çok fazla dolar olmasından rahatsızlık duyuyorlar. Başka çok fazla alternatif yok ama altın bunlardan biri" dedi.

Altın, ABD ÜFE verisi öncesi geri çekildi

Altın, Fed'in politikayı ne zaman gevşetmeye başlayabileceğine dair ipuçları sağlayacak ABD üretici enflasyonu verileri öncesinde temkinli bir seyir izliyor.

Veriler ise gelecek hafta Fed'in faiz kararı öncesinde enflasyona ilişkin son rakamlar olduğundan, yatırımcıların odağında bulunuyor.

ABD ÜFE rakamları öncesinde ons altın yüzde 0,28 düşüşle 2 bin 168 dolardan fiyatlanırken, gram altın ise dolar/TL’deki artışın ons altındaki gerilemeyi dengelemesiyle yüzde 0,02 düşüşle 2 bin 241 liradan fiyatlanıyor.

İLGİLİ HABER JPMorgan ons altın için yeni hedefini açıkladı JPMorgan Küresel Emtia Araştırma Başkanı Kaneva, ons altında fiyatın bu yıl 2500 dolara ulaşmasını beklediklerini duyurdu.
REKLAMI KAPAT X