Gram altın 6 haftanın zirvesinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın 6 haftanın zirvesinde
Doviz.com
16.03.2023 09:56

ABD bankalarında başlayan ve İsviçre’nin ünlü yatırım bankası Credit Suisse’in tekrar alevlendirdiği küresel bankacılık krizi endişelerinin ortasında gram altın, 6 haftanın zirvesine çıktı.

Gram altın, bugün saat 09:45 itibarıyla %0,06 düşüşle 1.170,68 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,08 düşüşle ons başına 1.916,92 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,54 düşüşle ons başına 1.920,90 seviyesinden işlem görüyor.

İsviçre merkezli Credit Suisse bankasının en büyük yatırımcılarından biri olan Suudi Ulusal Bankası’nın, bankaya sermaye desteği sağlamayacağını duyurmasıyla, dün banka hisse senedi fiyatındaki düşüş yüzde 30'a yaklaştı. Bu gelişmenin ardından ise satış baskısı sektör geneline yayıldı.

Bu ise ABD'de başlayan bankacılık krizinin yol açtığı resesyon korkularının Avrupa'da da alevlenmesine sebep olarak, altın fiyatlarının yeni bir ralli başlatmasını sağladı.

Ancak İsviçre Merkez Bankası (SNB), Credit Suisse’e 50 milyar İsviçre frangına (yaklaşık 54 milyar dolar) yakın likidite sağlayacağını duyurdu. Bu gelişme ise küresel piyasalarda tedirginliklerin azalmasına destek oldu.

Bu gelişme ayrıca bankacılık krizi endişelerinin bir miktar soğumasına yol açarak, ABD dolarının perşembe günü erken saatlerde yükselişe geçmesini sağladı. Yükselen dolar ise külçe altını denizaşırı alıcılar için daha az cazip hale getirdi.

Tüm bu gelişmelerin ışığında Geojit Financial Services Emtia Araştırma Müdürü Hareesh V, yatırımcıların ABD bankacılık sektörü krizinden sonra paralarını yönlendirecekleri güvenli bir liman aradıklarını, bununda altın fiyatlarında yeni bir ralli yaşanmasına yol açtığını belirtti.

Hareesh V. ayrıca, altın fiyatlarının yaşadığı dünkü keskin yükselişin ardından bugün erken saatlerde bir miktar geri çekilmesinin altı haftanın en yüksek seviyesinden gelen teknik bir düzeltme olduğunu belirterek, “Yatırımcılar ABD bankacılık krizine ilişkin yeni ipuçlarını merakla bekliyor." ifadelerini kullandı.

Piyasa katılımcıları ise şu anda ABD Merkez Bankası'nın mart toplantısında 25 baz puanlık bir artışa gitmesine %65 ihtimal veriyor.

Külçe altın ekonomik belirsizliklere karşı bir koruma olarak görülse de, yüksek faiz oranları getirisi olmayan varlığı elde tutmanın fırsat maliyetini artırıyor.

Bu sebeple piyasa katılımcıları 22 Mart tarihinde açıklanacak ABD Merkez Bankası’nın faiz kararını bekliyor. Fed’in faiz kararı öncesinde ise bugün TSİ 16:15’te Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararı piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Piyasaların bugünkü faiz kararına ilişkin beklentisi 50 baz puan seviyesinde bulunurken, Barclays gibi yatırım kuruluşları 25 baz puanlık bir artışın yapılmasının daha olası olabileceğini belirtiyor.

JP Morgan analistleri ise tüm bu belirsizliklerin ortasında altın fiyatlarındaki ivmelenmenin devam edebileceğini belirterek, “Ons altın bu yıl 2.000 doların üzerine çıkabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

REKLAMI KAPAT X