Gram altın bu hafta yüzde 2 değer kaybetti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın bu hafta yüzde 2 değer kaybetti
Doviz.com
15.09.2022 16:30

Hafta başından itibaren aşağı yönlü hareket eden gram altın bu hafta yüzde 2 oranında değer kaybetti. 

Altın fiyatları uluslararası piyasalarda güçlenen doların ve Fed’in yüksek faiz artışlarına gitme beklentisiyle düşmeye devam ediyor.

Günden güne artmaya devam eden dolar endeksi gün içerisinde 109,80 seviyesine kadar çıktı.

Gram altın fiyatı, dolar endeksinde gerçekleşen yükselişe rağmen ons altındaki düşüş sebebiyle yüzde 0,70 düşerek  988,56 lira seviyesine geriledi. 

Ons altın saat 16:30 itibarıyla yüzde 0,78 düşüşle ons başına 1.683,48 dolar seviyesine geriledi. 

COMEX altın vadeli işlemleri ise yüzde 0,80 düşüşle 1,695,4 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Rusya Ukrayna savaşı ardından finansal piyasalarda başlayan tedirginlikler, tüm dünyada yatırımcıların yatırımlarına bir riskten korunma enstrümanı ekleme ihtiyacını ortaya çıkardı. Kriz dönemlerinde güvenli liman olan nitelendirilen altına olan ilgi böylelikle artmaya başladı. 

Altın fiyatları için referans noktası olan COMEX altın vadelileri de küresel tedirginliklerin başlamasıyla 8 Mart'ta 2.051 dolara kadar yükseldi. Ayrıca mart ayında borsa altın yatırım fonlarına (ETF'ler) net girişin 187,3 tona yani 11,8 milyar dolara ulaşması yatırımcıların da ilgisini doğrudan altına çevrildiğini gösterdi.

Ons altın fiyatları yükseldiği 2.051 seviyelerinden sonra Rusya’nın Ukrayna savaşının piyasalara olan etkisinin azalması ve dolar endeksinin değerli metallere olan talebi azaltıp yükselişe geçmesiyle, altın fiyatları tekrar düşüşe geçti. Yatırımcı ilgisinin eksikliğini gösteren altın ETF’lerinden çıkışların devam etmesiyle de ons altın fiyatlarındaki düşüş hız kazandı.

Küresel altın ETF'lerinde üst üste dördüncü ayda da çıkış gerçekleşti. Ağustos ayındaki toplam çıkış 51 ton yani 2,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Altın ETF'leri, nisan ayında görülen girişlerinin böylelikle üçte ikisini geri vererek yıl içinde sadece yüzde 3,6 yükselmiş oldu.

Fed öncesi altına olan ilgi azalıyor

Hafta içinde ABD’den gelen enflasyon verilerinin Fed'in agresif faiz artırımlarına devam etmesini engelleyemeyecek düzeyde olması sebebiyle altın fiyatları üzerinde satış baskısı artmaya başladı

ABD başkanı Joe Biden’ın enflasyonu düşürmek için daha fazla zaman ve kararlılık gerektiğini belirtmesiyle Fed’in yükselen enflasyon karşısında duruşunun net olduğunu gözlendi. Fed’in haftaya açıklayacağı faiz kararı öncesinde ons altın 21 Temmuz tarihinde gördüğü 1680 dolar seviyesine yaklaştı. 

Altına olan ilgi tekrar ne zaman artar?

Tarihsel olarak altın için en iyi ortamının resesyon ortamları olduğu belirtiliyor. Çünkü resesyon ortamları reel tahvil getirilerini azaltacak ve doları zayıflatacaktır. Düşen tahvil getirileri ve güç kaybeden dolar karşısında ancak altının yeniden güvenli liman olarak tanımlanması ve altına olan ilginin artması beklenir.

REKLAMI KAPAT X