Gram altın Fed'in faiz kararının ardından rekor seviyelerine tekrar yaklaştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın Fed'in faiz kararının ardından rekor seviyelerine tekrar yaklaştı
Doviz.com
23.03.2023 10:19

Gram altın, çarşamba günü ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararını açıklamasının ardından yeniden yükselişe geçerek rekor seviyelerine yaklaştı.

Gram altın, bugün saat 10:15 itibarıyla %0,45 artışla 1.211,01 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,42 artışla ons başına 1.977,98 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %1,66 artışla ons başına 1.982,00 seviyesinden işlem görüyor.

Geleneksel olarak enflasyon ve ekonomik belirsizliklere karşı bir koruma aracı olarak kabul edilen altın, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını beklentilere uygun şekilde 25 baz puan artırmasının ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın basın açıklamasının ardından çarşamba günü %2’ye yakın değer kazandı.

Faiz kararı 11 üyenin oy birliği ile alınırken, FOMC açıklaması ise bu yıl için bir faiz artırımı daha olabileceğinin sinyalini verdi.

FOMC üyeleri ayrıca önceki toplantı sonrasındaki açıklamada "devam eden faiz artırımlarına" yönelik söylemlerini dün sürdürmezken; onun yerine "belki bir faiz artırımı daha gerekli olabilir" ifadesini kullandı.

Yapılan açıklamada ayrıca ABD bankacılık sisteminin sağlam ve dayanıklı olduğu belirtilirken, bankacılık sistemindeki kargaşanın kredileri sıkılaştırabileceği ve ekonomik aktivite, istihdam ve enflasyon üzerinde baskı yaratabileceği bildirildi.

FOMC üyelerinin açıklamalarının ardından konuşan Fed Başkanı Jerome Powell ise Fed'in enflasyonu %2'ye düşürmek için "yeterince" çaba göstereceği ve gerekirse faizleri daha da yükselteceği konusunda uyarıda bulundu.

Ancak Powell'ın bankacılık sisteminin güçlü olduğunu ve bu yıl faiz indirimi düşünmediklerini belirtmesine rağmen piyasalar Fed'in daha fazla faiz artırımına gitmeyeceğini fiyatlamaya başladı.

Tastylive’dan Ilya Spivak ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, altın fiyatlarındaki son yükselişe rağmen Başkan Powell'dan gelen mesajların çoğunun Fed'in enflasyonla mücadeleye odaklandığını belirterek, “Powell, faiz indirimlerinin bu yıl senaryoları içerisinde olmadığını çok açık bir şekilde söyledi" dedi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise çarşamba günü milletvekillerine yaptığı sunumda, sigortasız tüm banka mevduatlarını sigortalamayı düşünmediklerini, kapsamlı sigorta veya mevduat garantileri konusunda da bir çalışma içinde olmadıklarını söyledi.

Bu gelişme ise piyasalarda bankacılık krizine yönelik endişelerin artmasına yol açarak altın fiyatlarını yukarı yönlü destekledi.

REKLAMI KAPAT X