Gram altın haftaya kayıpla başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın haftaya kayıpla başladı
Doviz.com
16.10.2023 12:22

Gram altın, 7 ayın en büyük haftalık yükselişini gerçekleştiren ons altındaki gerilemenin etkisiyle yeni haftanın ilk işlem gününe kayıpla başladı.

Ons altın, İsrail-Filistin savaşının yatırımcıları güvenli liman külçeye yöneltmesiyle bir önceki seansta %3'lük sert bir yükseliş gerçekleştirmesinin ardından yeni haftanın ilk gününe 1.900 dolar sınırına yaklaşarak başladı.

Buna göre belirsiz zamanlarda güvenli bir yatırım olarak görülen ons altın, 20 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesi olan 1.932,97 dolara ulaştıktan sonra bugün TSİ 12.00 itibarıyla yüzde 1,10 düşüşle 1.911 dolara geriledi.

Ons altındaki gerilemenin etkisiyle gram altın ise haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,67 kayıpla 1.714 lira oldu. Gram altın geçtiğimiz hafta bankalararası piyasada 1.727 liraya kadar yükselmişti.

City Index Kıdemli Analisti Matt Simpson ise cuma günü yaşanan yukarı yönlü sert hareketten sonra bu tür geri çekilmelerin normal karşılanması gerektiğini belirterek, "Fiyatlardaki artış göz önüne alındığında, altın muhtemelen düşüşleri satın almak isteyen tüccarlar için odak noktası olmaya devam edecek ve bu da 1.900 doları ilgi alanı haline getirecek. Ancak Orta Doğu'daki gerilim tırmanmaya devam ederse, altını açığa satmak yakın vadede ayılar (düşüş bekleyenler) için pek de iyi sonuçlanmayabilir." dedi.

İLGİLİ HABER Altın fiyatlarında en kötü geride mi kaldı?: Uzmanlar yorumladı İsrail-Filistin çatışmasının daha geniş bir alana yayılabileceği endişesiyle güvenli liman olarak görülen altına talep artarken, artan talebin desteğiyle altın fiyatları son 7 ayın en büyük haftalık kazancına hazırlanıyor. Peki, uzmanlar altın fiyatlarındaki yükselişe yönelik ne söylüyor? İşte detaylar..

Yatırımcılar ise bu gelişmelerin ortasında COMEX altın vadeli işlemlerinde net açık pozisyona döndü. Buna göre 10 Ekim'de biten haftada net kısa pozisyonlar, Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Kaynak: YCHARTS

Yatırımcıların pozisyon değişimlerinde ise petrol fiyatlarını daha da yükseltme ve dünya ekonomisine yeni bir darbe vurma potansiyeline sahip olan çatışmanın kapsamının etkili olacağı düşünülüyor. Buna göre çatışmanın diğer ülkelere sıçrayıp sıçramayacağı yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

OCBC İcra Direktörü ve FX Stratejisti Christopher Wong ise konuyla ilgili değerlendirmesinde, "Eğer durum yaygın olmaktan ziyade izole bir hal alırsa, o zaman bu sığınma talebinin bir kısmı gevşeyebilir" ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER Savaş ekonomisi: İsrail-Filistin gerginliğinin ekonomiye olası etkileri İsrail ve Filistin arasında çatışmalar sürerken Bloomberg ekonomistleri üç farklı savaş senaryosu üzerinden küresel ekonominin nasıl etkilenebileceğini anlattı.

Para politikası beklentisi, fiyatlamalar üzerinde etkili olmayı sürdürüyor

Dünya genelinde “şahin” para politikalarının sonuna yaklaşıldığına dair güçlenen beklentiler de fiyatlar üzerinde etkili oluyor.

Bu sebeple yatırımcıların bir gözü Orta Doğu'daki gelişmelerde, diğer gözü ise Fed Başkanı Jerome Powell'ın bu hafta içinde yapacağı konuşmayla birlikte ABD para politikasında olacak.

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri sözle yönlendirmelerine devam ederken, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, cuma günü yaptığı açıklamada, fiyat baskılarında devam eden azalma nedeniyle bankanın faiz artırımlarını muhtemelen tamamladığına inandığını belirtmişti.

Fed’in 1 Kasım’da yüzde 93 ihtimalle politika faizini sabit bırakacağı tahmin edilirken, bankanın aralıkta da yüzde 67 ihtimalle politika faizini değiştirmeyeceği öngörülüyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ise gelecek ayki toplantıda politika faizini değiştirmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

İLGİLİ ANALİZ Gram altında yeni haftada takip edilecek kritik seviyeler Geçtiğimiz hafta İsrail’de yükselen tansiyon nedeniyle finansal piyasalarda denklemler değişmeye başladı. Değişen denklemler ise başta değerli metaller olmak üzere riskten kaçış enstrümanlarına olan talebi de yükseltmiş oldu. Bu doğrultuda gram altının hangi seviyeleri hedefleyeceğini teknik açıdan inceleyelim.
REKLAMI KAPAT X