Gram altın piyasalarda risk iştahının artmasıyla yükselişini hızlandırdı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın piyasalarda risk iştahının artmasıyla yükselişini hızlandırdı
Doviz.com
27.12.2022 11:02

Gram altın, piyasalarda artan risk iştahının ardından yükselen ons altının ve dolar endeksine rağmen ılımlı yükselişini sürdüren dolar/TL’nin etkisiyle salı günü yükselişini hızlandırdı.

Gram altın, bugün saat 11:00 itibarıyla %0,63 artışla 1.085,68 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın%0,45 artışla ons başına 1.806,08 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, %0,60 artışla ons başına 1.815,10 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise %0,12 düşüşle 104,0669 seviyesinden işlem görüyor.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, 2020'den bu yana geçerli olan sınırlarındaki kısıtlamaları hafifletmeye yönelik önemli bir adım olarak, Çin'in 8 Ocak'tan itibaren gelen yolcuların karantinaya girmesini zorunlu kılmayı bırakacağını söyledi.

Çin’in bu hamlesi yatırımcıların risk iştahını artırırken, en büyük altın tüketicisi Çin’in ekonomik görünüme dair iyimserliği de artırdı.

OCBC FX stratejisti Christopher Wong, Çin'in karantina kurallarını gevşetmesi nedeniyle piyasalarda risk iştahının arttığından bahsederken, dolar endeksinin gevşemesinin altın fiyatlarının yükselişine destek olduğunu söyledi.

Fed ise son olarak her biri 75 baz puanlık art arda dört artırımın ardından aralık ayında faiz artırım hızını 50 baz puana düşürmüştü. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell, ABD Merkez Bankası’nın önümüzdeki yıl faizleri daha da artıracağının sinyalini vermişti.

Daha yüksek oranlar altının cazibesini azaltırken, sabit faiz getirisi olmadığı için altını elde tutmanın fırsat maliyetini de artırıyordu.

Wong, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Para politikalarının agresif bir şekilde sıkılaştırılması, reel getirilerin yükselmesi ve doların güçlenmesi nedeniyle altın 2022'nin büyük bir bölümünde zayıfladı. Ancak Fed'in politika değişikliğine gitmesi beklentisi, durumu tersine çevirdi." dedi.

Wong ayrıca, Fed'in para politikasında yönünü değiştirdiğine dair daha keskin sinyallerin görülmesinin altın fiyatlarında sürdürülebilir bir yükselişi mümkün kılacağını da sözlerine ekledi.

Cuma günü, ABD tüketici harcamalarının beklentilerin altında artması ise enflasyonun düşüş göstermeye başladığına işaret etti. Ancak analistler, altın fiyatlarında sürdürülebilir bir yükseliş için daha keskin sinyallere ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Ancak ons altın, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımlarını yavaşlatacağı beklentileriyle eylül sonundaki en düşük seviyesinin ardından yaklaşık 180 puan yükseldi.

Diğer değerli metaller de altın fiyatlarındaki yükselişe eşlik etti.

Spot gümüş %1,77 artışla 24,15 dolara, paladyum %0,88 artışla 1.782,03 dolara, platin ise %0,38 artışla 1.029,70 dolara çıktı.

REKLAMI KAPAT X