Gram altın Powell'ın konuşmasının ardından sert yükseldi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın Powell'ın konuşmasının ardından sert yükseldi
Doviz.com
01.12.2022 09:51

Gram altın, Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz artış hızında yavaşlanabileceğini söylemesinin ardından üç ayın en yüksek seviyesine ulaşan ons altının desteğiyle sert bir şekilde yükselerek 1068 TL seviyesine kadar çıktı.

Gram altın, kasım ayında %7'nin üzerinde değer kazandıktan sonra, aralık ayının ilk gününde %0,74 artışla 1.068,10 seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın, bugün saat 09:45 itibarıyla %0,73 artışla 1.782,43 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, %0,67 artışla ons başına 1.794,80 seviyesinden işlem görüyor.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın Washington'da yaptığı konuşmanın ardından altın fiyatlarında bir ralli yaşandı. Bu rallinin ardından ons altın son üç ayın en yüksek seviyesine kadar çıkarken, gram altın ise 1.068 TL seviyesine kadar yükseldi.

Powell'ın Washington'da yaptığı konuşmanın odak noktası ise, aralık ayındaki toplantıda daha küçük faiz artışına gidilebileceğini söylemesi oldu.

Ancak Powell, ABD’de enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesi nedeniyle faiz oranlarının beklenenden daha yüksek bir seviyede zirve yapabileceği konusunda da uyarıda bulundu.

Diğer taraftan, fiyat istikrarını iyileştirmek için önlerinde daha uzun bir yol olduğunu belirten Powell, enflasyonun düştüğüne yönelik daha fazla kanıta ihtiyacı olduklarının altını çizdi.

Ancak Powell'ın yorumları, yatırımcıların risk iştahını artırarak riskli varlıklarda bir yükselişe sebep oldu.

Altın fiyatları, birçok Fed yetkilisinin önümüzdeki aylarda daha küçük miktarlarda faiz artışlarına gidilebileceğini belirtmesiyle kasım ayında da güçlü yükselişler kaydetmiş ve ayı %7’nin üzerinde değerlenerek kapatmıştı.

Ancak analistler, nihai faiz oranının büyük ölçüde ABD’de enflasyonunun mevcut durumuna göre belirleneceğini vurgulayarak, “ABD’de faiz oranlarının nerede zirve yapacağına ilişkin belirsizlikler fiyatlardaki yükselişte baskı unsuru olmaya devam edebilir.” dedi.

Altın fiyatlarındaki yükselişe diğer değerli metallerde eşlik etti.

Spot gümüş %0,77 artışla 22,36 dolara, paladyum %1,86 artışla 1.920,68 dolara, platin ise %0,66 artışla 1.043,54 dolara çıktı.

REKLAMI KAPAT X