Gram altından yeni rekor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altından yeni rekor
Doviz.com
22.06.2023 15:01

Gram altın TCMB'nin faizi beklentilerin altında bir artış ile yüzde 15 seviyesine çıkarması sonrasında 1500 TL seviyesinin üzerini test ederek, rekor tazeledi.

Altının ons fiyatı, dün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın daha fazla faiz artırımı yapılabileceğine yönelik açıklamaları sonrası 3 ayın en düşük seviyesine gerilemişti.

Ons altında görülen geri çekilmeyle gram altın ise 1460 lira seviyelerine kadar inmişti.

Ancak Merkez Bankası'nın beklentiler altında kalan faiz kararı sonrasında dolar/TL’nin 24,25 seviyelerine kadar çıkmasıyla gram altın da rekor tazeledi.

Buna göre gram altın fiyatı, ons altındaki düşüşe rağmen dolar/TL'deki yükselişin etkisiyle saat 14.53 itibarıyla yüzde 2,52 artışla 1501,72 liraya kadar çıktı.

Ons altında son durum ne?

Ons altın tarafında ise yatırımcılar, bu ay daha fazla şahinleşen merkez bankalarının tedirginliğini yaşıyor.

Buna göre TSİ 14.00’te faiz kararını açıklayan İngiltere Merkez Bankası (BoE), yüksek enflasyon ile mücadele kapsamında 25 baz puanlık beklentileri aşarak 50 baz puanlık bir faiz artışı gerçekleştirdi.

Bu karar sonrasında BoE aynı zamanda faizleri son 15 yılın en yüksek seviyesine çıkarmış oldu.

İLGİLİ HABER İngiltere Merkez Bankası politika faizini 15 yılın zirvesine taşıdı İngiltere Merkez Bankası politika faizini beklentilerin üzerinde bir artış ile son 15 yılın zirvesine taşıdı.

Bu hamle ise ons altın fiyatı üzerinde satış baskısının artmasına yol açtı.

Ons altın, ABD’de bankacılık krizine dair endişelerin hafiflemesi ve Fed’in bu yıl faiz indirimi yapması ihtimalinin neredeyse tamamen ortadan kalkmasıyla kayda değer oranda güç kaybetmişti. Buna göre ons altın mayıs ayında gördüğü zirve seviyesinden sonra yüzde 6 değer kaybı yaşamıştı.

REKLAMI KAPAT X