Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde gram altında son durum

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde gram altında son durum
Doviz.com
22.06.2023 11:39

Piyasalar odağını TCMB'nin faiz kararına çevirirken; kritik karar öncesi Fed Başkanı Powell'ın şahin mesajlarının da etkisiyle gram altın düşüş yaşıyor.

Ekonomi yönetimindeki değişikliklerden sonra, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Hafize Gaye Erkan başkanlığında ilk faiz kararını bugün saat 14.00'te açıklayacak.

Toplantıdan faiz artırımı çıkması beklenirken, böylelikle Mart 2021 tarihinden bu yana ilk artış gerçekleşmiş olacak. Beklentiler politika faizinin yüzde 15 ile 40 arasına çekilmesi yönündeyken; ağırlık yüzde 20 ile 25 arasında bir noktaya yükseltilebileceği doğrultusunda.

Uzmanlar faiz artırımının yanında, TCMB’nin yapacağı sözlü ve yazılı yönlendirmelerin de faiz kararı kadar önemli olduğunun altını çizerken; birçok uzman karar metnindeki dilin de tamamen değiştirileceği tahmininde bulunuyor.

Gram altında düşüş

Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi gram altın ise kayıp yaşıyor.

Buna göre altının gram fiyatı, ons altın ve dolar/TL'deki değer kaybının etkisiyle aşağı yönlü hareket ediyor. Gram altın bugün en yüksek 1466 lirayı görürken, saat 11.30 itibarıyla yüzde 0,39 düşüşle 1458,95 liradan işlem görüyor.

Değeri ons altın ve dolar/TL'nin fiyatına göre hesaplanan gram altının tarihi zirvesi 1499 lira seviyesinde bulunuyor.

Altının ons fiyatı, dün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın daha fazla faiz artırımı yapılabileceğine yönelik açıklamaları sonrası 3 ayın en düşük seviyesine gerilerken; şu dakikalarda ise yüzde 0,30 kayıpla 1926,72 dolardan işlem görüyor.

İLGİLİ HABER Powell’dan faiz artışlarına devam mesajı Fed Başkanı Powell, enflasyonla mücadelede gidilecek uzun bir yol olduğunu belirterek, Fed'in daha fazla faiz artırımı yapabileceğinin sinyalini verdi.

Türkiye'nin CDS'i yeniden 500 baz puanın altında

Türkiye'nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi olarak adlandırılan beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS), 500 baz puanın altında hareketini sürdürüyor.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS primi, saat 10.27 itibarıyla düne göre yüzde 0,28 artışla 493,95 baz puana yükseldi. Türkiye'nin CDS'i dün son işlemlerde 492,43 baz puan seviyesindeydi.

REKLAMI KAPAT X