Borsa kayıplarını telafi arayışında: Endekste takip edilecek seviyeler neler?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Borsa kayıplarını telafi arayışında: Endekste takip edilecek seviyeler neler?
Doviz.com
23.10.2023 15:05

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi geçtiğimiz hafta jeopolitik risklerin etkisiyle volatil bir seyir izledikten sonra yeni haftada kayıplarını telafi arayışına girdi. Peki endekste takip edilecek kritik seviyeler neler? İşte detaylar..

Piyasalar, İsrail ve Filistin arasında yaşanan çatışmaları yakından takip etmeyi sürdürürken; Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, cuma gününü satıcılı bir seyir izleyerek yüzde 3,33 değer kaybıyla tamamlamıştı.

Borsa İstanbul, kayıpla tamamladığı haftanın ardından ise yeni haftanın ilk işlem gününe yüzde 1,85 artışla 7649 puandan başladı. Endeks, günün ilerleyen zamanlarında ise kazançlarının bir kısmını geri verdikten sonra saat 14.45 itibarıyla yüzde 0,86 primle 7575 puandan işlem gördü.

Analistler ise endeksin haftanın başında primle işlem görmesine karşın geçtiğimiz iki hafta boyunca %10’un üzerinde kayıp yaşamasını, jeopolitik risklerin tek başına açıklayamacağını söylüyor.

Buna göre ivme kazanan halka arzların yol açtığı para çıkışı, yabancı yatırımcının eksikliği ve bir süre daha yüksek faiz beklentisi borsadaki değer kaybının temel sebepleri olarak görülüyor.

Buna göre son olarak TCMB verileri yabancıların geçtiğimiz hafta net 12,6 milyon dolarlık hisse senedi satışı yaptığını göstermişti.

Halka arz tarafında ise lira bazlı olarak geçtiğimiz hafta Türkiye tarihinin en büyük hacimli halka arzı gerçekleştirilmişti. 5 milyon 185 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen TAB Gıda halka arzında yatırımcı başına maksimum 8-9 lot hisse dağıtımı yapıldı. 130 TL’den halka arz edilen payların 5 milyon kişiye ulaşması ise endeks üzerinde ağırlığı olan şirketlerden bir miktar nakit çıkmasına yol açarak, düşüşü destekleyen bir diğer önemli faktör oldu.

Borsadaki değer kayıplarını etkileyen bir diğer faktör ise Hafize Gaye Erkan Başkanlığındaki TCMB'nin para politikasında sıkılaşmasını sürdürebileceğine yönelik beklentiler oldu.

Mevduat faizlerinin geri çekildiği yönündeki haberler ise borsanın bugünkü yükselişine destek sağladı.

İLGİLİ HABER Faiz kararı öncesi kamu bankalarından dikkat çeken hamle: TL mevduat faizleri düşürüldü Türk Lirası mevduat hesapları KKM için atılan adımların ardından yükselişe geçerken, kamu bankalarında yüzde 41 olan TL mevduat faizlerinin yüzde 38’e indiği bildirildi.

Borsada takip edilecek seviyeler neler? (İntegral Yatırım)

İntegral Yatırım'ın borsada takip edilecek seviyelere ilişkin değerlendirmesi ise şöyle oldu:

"Hacmin düşüşü desteklemediği endekste görülebilecek tepki alımlarında 7600 seviyesi ilk direnç bölgesi olarak karşımıza çıkıyor.

Endeks 7680 seviyesinin üzerinde tutunamadığı sürece ise endeksteki baskı devam edebilir. Buna karşın 7400 seviyesinin altında oluşabilecek fiyatlamalarda ise satışlar 7250 seviyesine doğru derinleşebilir."

İLGİLİ HABER Korku endeksi yedi ayın zirvesinde: Dolar, gram altın ve petrolde haftanın ilk rakamları Küresel piyasalarda karamsar hava her geçen gün daha da artarken, korku endeksi ise yedi ayın zirvesine çıktı. Peki, gerilimlerin arttığı yeni haftaya yatırım araçları nasıl başladı? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X