Korku endeksi yedi ayın zirvesinde: Dolar, gram altın ve petrolde haftanın ilk rakamları

Okuma Süresi: 3 Dakika
Korku endeksi yedi ayın zirvesinde: Dolar, gram altın ve petrolde haftanın ilk rakamları
Doviz.com
23.10.2023 08:58

Küresel piyasalarda karamsar hava her geçen gün daha da artarken, korku endeksi ise yedi ayın zirvesine çıktı. Peki, gerilimlerin arttığı yeni haftaya yatırım araçları nasıl başladı? İşte detaylar..

Küresel piyasalarda artan oynaklık, güvenli liman arayışını tetiklerken, yatırımcıların saklanacakları güvenli liman sayısı da hızla azaldı.

Yatırımcı tedirginliğinin bir göstergesi olan Volatilite Endeksi (VIX) yani korku endeksi ise ABD borsalarının göstergesi konumunda S&P 500 endeksinin yılın en yüksek seviyesine ulaştığı temmuz sonuna göre %8 düşüş göstermesinin ardından bu sabah yaklaşık 7 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Kaynak: Tradingview

Orta Doğu’da tansiyon yükseliyor

VIX endeksinin yükselişinde, Orta Doğu’daki gerilimin tırmanması etkili olurken, İsrail-Hamas çatışmasının 17. gününe girildi. Hafta sonu İsrail, olası kara harekatı öncesinde Gazze'ye hava operasyonlarını yoğunlaştırırken, bir gecede 400'den fazla Filistinlinin yaşamını yitirdiği duyuruldu.

İsrail Savunma Bakanı ise Gazze'ye yönelik kara saldırısının aylar sürebileceğini söyledi. Bu gelişmeler ise savaşın bölge geneline yayılabileceği endişesini tetikleyerek, VIX endeksinin son yedi ayın zirvesine çıkmasına yol açtı.

İLGİLİ MAKALE VIX Endeksi nedir? Volatiliteden nasıl korunulur? VIX Endeksi nedir? Volatiliteden nasıl korunulur?

Yurt için gündem

Küresel tedirginliklerin arttığı bu dönemde dolar kuru ise haftaya 28 lira seviyesinin üzerinde başladı.

Türkiye’nin 5 yıllık risk primi ise ekonomi yönetiminin uluslararası piyasalara güven sağlama adımları sonrasında dışarıdaki bozuk havaya rağmen geçtiğimiz haftanın son gününde diğer gelişen ülkelere nazaran daha sağlam bir görüntü çizmişti.

 

Kaynak: Kerim Karakaya - X

Bu hafta yurt içi piyasada gözler ise TCMB'nin olağan Para Politikası Kurulu (PPK) kararında olacak.

AA Finans'ın 19 ekonomist ile gerçekleştirdiği beklenti anketine göre ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin 500 baz puanlık bir artırım bekliyor.

Foreks Haber’in 22 ekonomistin katılımı ile gerçekleştirdiği beklenti anketi de benzer şekilde faizlerin yüzde 35 seviyesine çıkartılabileceğini ortaya koydu. Ankette, 2023 yıl sonuna ilişkin görüş veren 16 ekonomistin medyan faiz tahmini ise yüzde 40,00 oldu.

Diğer yatırım araçlarında haftanın ilk rakamları

Bu beklentilerin ortasında katılımcı sayısının 70’e çıkarıldığı ve cuma günü açıklanan piyasa katılımcıları anketinin ekim ayı sonuçlarına göre ise yıl sonu dolar kuru beklentisi 30,14'ten 30,05'e gerilerken, anketin 12 ay sonrasına ilişkin kur beklentisi 37,26'dan 38,64'e yükseldi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 30,05 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 68,01 oldu.

Dolar kurunun 28,04 seviyesinden işlem görmesi ve ons altının son 5 ayın zirvesini test etmesi sonrasında güvenli liman varlıklardan biri olarak görülen gram altın ise haftaya 1,779 TL seviyesinden temkinli bir başlangıç yaptı.

Brent petrolün varil fiyatı da geçtiğimiz haftayı 91,45 dolar seviyesinden tamamladıktan sonra yeni haftaya yüzde 0,32 düşüşle 91,15 dolardan başladı.

İşlem hacmine göre lider kripto para birini Bitcoin ise 30 bin dolar sınırını test ettiği geçtiğimiz haftanın ardından yeni haftaya 31 bin dolara yaklaşarak başladı.

İLGİLİ ANALİZ Kripto piyasasını bu hafta neler bekliyor? (23 Ekim 2023) ABD Ekonomik Verileri ve Fed Başkanı’nın Konuşması
İLGİLİ ANALİZ Bu hafta piyasaların takip edeceği üç gelişme Bu hafta piyasalar, ECB ve TCMB’den gelecek kritik faiz kararları ile Fed toplantısı öncesinde başlayan suskunluk döneminde ABD verilerini takip edecek.
REKLAMI KAPAT X