Borsada yeni dönem başladı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Borsada yeni dönem başladı
Doviz.com
06.11.2023 10:31

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yeni haftaya primle başlarken, Borsa İstanbul Pay Piyasası'nda yeni fiyat adımı sistemi bugün devreye girdi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya alıcılı bir seyir izleyerek başladı. Buna göre açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre yüzde 1,13 değer kazanarak 7.792,84 puana çıktı.

Bankacılık endeksi yüzde 1,50 ve holding endeksi yüzde 0,73 artış kaydetti.

Geçen haftanın son işlem gününde alıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, cuma gününü yüzde 0,55 değer kazancıyla 7.705,99 puandan tamamlamıştı.

İLGİLİ HABER Borsada güne tedbirle başlayacak ve bu hafta tedbiri kalkacak hisseler Borsa İstanbul'dan KAP’a yapılan açıklamalara göre yeni haftanın ilk işlem gününde 3 hisseye tedbir getirilecek. Bu hafta 10 hissenin ise tedbirleri kaldırılacak.

BIST 100 endeksinde takip edilecek seviyeler

Şeker Yatırım ise 6 Kasım tarihli günlük bülteninde borsada takip edilecek seviyelere ilişkin şunları kaydetti:

“Endeks 7.740 altında kaldıkça yükselişlerin tepki olarak kalması ve kısa vadeli düşüş trendinin devam etmesi beklenir.

Endeksin 7.650 altına gelmesi durumunda 7.577-7.500 aralığına doğru tekrar satış baskısı yaşanması beklenir.

Endeksin 7.740 seviyesini yukarı kırarak üzerinde kapanış yapması durumunda kısa vadeli negatif eğilimden çıkarak 7.970-8.080 aralığı ilk hedef olmak üzere tepki yükselişini devam ettirmesi beklenmektedir.

Kısa vadede 7.580 ve altına gerileme alım fırsatı, 7.836 ve üzerine düşük hacimli yükselişler ise gün içi kar satışı fırsatı olarak takip edilebilir.

Haftalık periyotta teknik göstergelerdeki negatif görünüm yükselişlerin halen tepki niteliğinde olduğuna ve düzeltme sürecinin devam ettiğine işaret ediyor. Ancak günlük periyotta göstergelerde oluşan pozitif eğilim geri çekilmeler yaşansa da alım fırsatı olarak kullanılarak tepki yükselişinin devam edeceğine işaret ediyor.”

Kaynak: Şeker Yatırım

Borsada yeni sistem devreye girdi

Borsa İstanbul Pay Piyasası Operasyon Direktörlüğü tarafından Pay Piyasası'nda fiyat adımı ve kotasyon yayılma aralıkları düzenlemeleri ile Borsa yatırım fonlarında Açılış Seansı uygulanmasına yönelik alınan kararla gerçekleştirilecek değişiklikler ise bugün faaliyete geçti.

Konuya ilişkin Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamada, "Pay Piyasasında işlem gören sermaye piyasası araçlarında gerçekleşen işlemler esnasında uyulması gereken fiyat adımları ile piyasa yapıcıların kotasyon girişlerinde tabi oldukları maksimum kotasyon yayılma aralıkları ve borsa yatırım fonlarının işlem gördükleri seans akışı içerisinde birtakım değişikliklere gidilmiştir. Buna göre, paylar, yeni pay alma hakları, gayrimenkul sertifikaları, sahipliğe dayalı kira sertifikaları, borsa yatırım fonları, gayrimenkul yatırım fonları ve girişim sermayesi yatırım fonları işlem sıralarında geçerli olan fiyat adımı uygulaması yeniden düzenlenmiştir.” denildi.

Açıklamaya göre, işlem sırasında geçerli yeni fiyat adımı uygulaması şöyle olacak:

Kaynak: BIST

Borsa İstanbul'dan Fiyat Adımı Düzenlemesi

Kaynak: BIST

Söz  konusu  sermaye  piyasası  araçlarında  gerçekleştirilen  piyasa  yapıcılık  faaliyeti  çerçevesinde geçerli  olan  maksimum  kotasyon  yayılma  aralıkları  aşağıdaki  tabloda  yer  aldığı  şekilde değiştirilmiştir.

Kaynak: BIST

Öte yandan borsa yatırım fonu işlem sıralarının seans akışı içerisine 09.40 – 09.56 arası emir toplama ve 09.56– 10.00 saatleri arasında eşleştirme seanslarından oluşan bir açılış seansı ilave edilmiştir. Böylelikle borsa yatırım fonlarının seans akışı da yeniden belirlenmiştir.

İLGİLİ HABER Borsa İstanbul'dan fiyat adımı düzenlemesi Borsa İstanbul, fiyat adımlarında değişikliğe hazırlanıyor. İlgili değişikliklerin 6 Kasım 2023’ten itibaren geçerli olması bekleniyor. Peki, yeni düzenleme ne anlama geliyor? İşte detaylar...
REKLAMI KAPAT X