Citi: Bankacılık sistemi sağlam ve iyi sermayelendirilmiş durumda

Okuma Süresi: 2 Dakika
Citi: Bankacılık sistemi sağlam ve iyi sermayelendirilmiş durumda
Doviz.com
23.03.2023 12:11

Citigroup CEO’su Jane Fraser, bankacılık sisteminin sağlam olduğunu vurgularken, bu gelişmelerin kredi krizinden kaynaklanmadığını söyledi.

Citigroup CEO’su Jane Fraser, Washington D.C. Ekonomi Kulübü’ne açıklamalarda bulundu.

Açıklamalarında bankacılık sisteminin oldukça sağlam ve iyi sermayelendirilmiş durumda olduğunu belirten Fraser, “Bu bir kredi krizi değil. Bu, birkaç bankanın bazı sorunları olduğu bir durum ve bunu başlangıçta durdurduğumuzdan emin olmak daha iyidir.” dedi.

Fraser’ın yorumları, piyasaları çalkantıya sürükleyen ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) 50 yerine 25 baz puan artırım yapmasına yol açan bankacılık endişelerinin ardından geldi.

Geçtiğimiz iki hafta içinde iki ABD bankası çökmüş; Credit Suisse, İsviçreli rakibi UBS tarafından piyasa değerinin çok altında bir fiyata, 3,25 milyar dolara devralınmıştı.

Aynı zamanda Amerika’nın en büyük borç verenleri çökme tehdidi altındaki First Republic Bank’a 30 milyar dolar mevduat desteği sağlamayı kabul etmişti.

ABD’nin dördüncü en büyük borç vereni olan Citi ise yeniden yapılanma için zaman kazanmasına yardımcı olmak amacıyla geçen hafta First Republic’e yardım eli uzatan 11 büyük banka arasında yer aldı.

Fraser, Citi’nin First Republic’i satın almakla ilgilenmese de bir güven işareti olarak bankaya 5 milyar dolar katkıda bulunduğunu ve geri ödenmesini beklediğini söyledi.

First Republic’i destekleme hamlesinin, normalde şiddetli rakipler olan bankacılık devleri arasında benzeri görülmemiş bir birlik gösterisi olduğunu sözlerine ekledi.

Rakip bankaların genellikle farklı anlaşmalarda birbirini yenmeye çalıştıklarını vurgulayan Fraser, “Ancak bu durumda, güçlü bir pozisyondayız ve sorun olabilecek bir şeyi durdurmak istiyoruz” dedi.

İsviçreli bankalardaki duruma da değinen Citi CEO’su, Credit Suisse’in rakip UBS tarafından satın alınmasının şaşırtıcı olmadığını belirtti.

Credit Suisse’nin tarihi devrinin sadece bir zaman meselesi olduğunu aktardı. Yönetim istikrarsızlığına ve çeşitli krizlere gönderme yaparak uzun zamandır sorunlu bir kurum olduğunu kaydetti. Öte yandan ABD’deki düzenleyicilerin iflasların ardından aldıkları önlemlere övgüde bulundu.

Silikon Vadisi Bankası’nın ardından Signature Bank’ın da iflasıyla Hazine, FED ve Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), milyarlarca dolarlık sigortasız müşteri parasını garanti etmelerine izin veren sistemik risk durumunu duyurmuştu.

Fraser, bu hamleye atıfla “Mudileri korumak çok önemli, dünyanın her yerindeki bankacılık sistemi güvene dayalıdır ve bu güven, mevduatların emniyet ve güvenliğinde olmalıdır” dedi.

REKLAMI KAPAT X