Faiz kararı borsayı nasıl etkiler?

Okuma Süresi: 4 Dakika
Faiz kararı borsayı nasıl etkiler?
Doviz.com
23.05.2024 10:36

Merkez Bankası’nın bugünkü faiz kararı öncesinde Yatırım Finansman Direktörü Dr. Nuri Sevgen, paranın daha da sıkılaştırılacağına dair çok katı bir mesaj çıkmadığı durumda, piyasanın yukarı devam etmesini beklediklerini söyledi.

Piyasalarda gözler Merkez Bankası'nın faiz kararına çevrildi. Para Politikası Kurulu bugün saat 14.00'te yılın 5'inci faiz kararını açıklayacak.

Kurul en son mart ayında politika faizinde değişikliğe gitmiş, o dönemde politika faizi yüzde 50'ye yükseltilmişti. Nisan ayı toplantısında ise TCMB, faizi sabit tutmuştu.

Beklenti anketleri ise bu toplantıda faizlerin yüzde 50 seviyesinde sabit kalmasının beklendiğini gösterdi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'nın faiz kararına yönelik ilk beklenti anketi sonuçlandı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın mayıs ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin ilk beklenti anketi sonuçlandı.

Yatırım Finansman Direktörü Dr. Nuri Sevgen ise Nasıl Bir Ekonomi TV’de yayınlanan Ekonomi Masası’nda, TCMB'nin atması gereken adımlarla birlikte borsadaki durumu değerlendirdi.

Sevgen, “14.00’te Merkez Bankası’nın PPK sonucu çıkana kadar belki biraz yavaşlayabiliriz öğlen saatlerinde. Oradan paranın daha da sıkılaştırılacağına dair çok katı bir mesaj çıkmazsa yeniden piyasa yukarı doğru devam eder. Çünkü likidite fazlası borsaya bir miktar para getirecek gibi görünüyor” dedi.

Dr. Nuri Sevgen’in konuyla ilgili değerlendirmeleri şöyle oldu:

“Senet bazlı seçicilik devam ediyor”

"Borsada dün bankacılık sektöründeki düşüşte Koç Holding'in Yapı Kredi’yle ilgili yaptığı açıklamalar biraz etkili oldu. Önceki gün de tam tersini yapmıştı. Ancak dün akşam pek çok bilançonun Maliye’ye bildirilmiş rakamları geldi. Aynı zamanda açıklanan bilançolar da oldu. THY’nin bilançosu oldukça iyi geldi. Bunun gibi pek çok bilanço var. Bugün bunların etkilerini gözlemleyeceğiz. Senet bazlı seçicilik devam ediyor. Önümüzdeki 2 ay da carry trade kaynaklı bir sıkıntı olmaz.

“Likidite fazlası borsaya bir miktar para getirecek gibi görünüyor”

Bugün valör avantajını muhtemelen kullanacağız ama saat 14.00’te Merkez Bankası’nın PPK sonucu çıkana kadar belki biraz yavaşlayabiliriz öğlen saatlerinde. Oradan paranın daha da sıkılaştırılacağına dair çok katı bir mesaj çıkmazsa yeniden piyasa yukarı doğru devam eder. Çünkü likidite fazlası borsaya bir miktar para getirecek gibi görünüyor.

Senet bazlı hareketler çok yoğun. Bu yoğunluk devam edecek. Endeksi çok umursamayın. 11.200 ile 10.700 arasında gidip gelen bir endeks var. Bir süre buralarda dalgalanacak ama önümüzdeki 1-2 ay içerisinde şu anki seviyesinden daha yukarı gitme potansiyeli var. Umarım 14.000’i de geçer ama bilemiyoruz tabi.  Ama endekse odaklanmayın. Pek çok senet endeksin çok çok altında. Bugün endeks 11.000’e yakın seviyede ama pek çok senet  bilançoları iyi geldiği halde 8.000-9.000’li endeks seviyelerinde. Bu senetlere doğru geçişler var. Bunları çok net şekilde görüyoruz. Ekstra bir olumsuz koşul ortaya çıkmazsa sanıyorum haziran-temmuz oldukça hareketli geçecek.

Merkez Bankası’nın Fed’in yaptığı gibi piyasaya yöne vermesi gerekiyor

Dışarıya baktığımızda Fed tutanaklarının dışında İngiltere'den erken seçim kararı geldi. Bununla birlikte Avrupa tarafında faiz indirimi beklentileri de var. Fed zaten yüzde 5,5 faiz  verirken enflasyon yüzde 3,4’te. Doğal olarak şu aşamada indirime gitme mesajlarının bir şekilde iletiyorlar. Ama ben de en azından indirimin son çeyrekte gelme olasılığını kuvvetli görüyorum. Şu anda en azından genel görüntü bu. Ama gelecek olan enflasyon verilerine bakmak lazım.

Amerika'ya para akıyor. Amerika piyasaları gayet canlı ve hareketli.  Beklentileri çok diri tutuyorlar. Çok yükseldiği zaman sert bir şahin açıklamayla piyasayı diri tutuyorlar. Çok düştüğü zaman biraz güvercin açıklamalarla dengelemeye devam ediyorlar. Piyasalardaki algı yönetimi çok iyi yapıyor Fed. Biz ne yapıyoruz? Saat 14.00’te acaba ne gelecek diye bekliyoruz. Bir saniye öncesine kadar hiçbir şey bilmiyoruz. Bu çok hatalı. Biz günlerce konuşuyoruz. Birileri çıksın bizi yönlendirsin. Piyasa ona göre yön bulsun. Yönümüz yok. Yani bugün böyleyiz. Akşam bir haber çıkar, yarın ne olacağını bilemez noktada olmak büyük bir risk. Bu riski de doğal olarak piyasalarda taşımak daha büyük bir risk. O yüzden kaldıraç işlemler büyük sıkıntı yaratabilir böyle dönemlerde. Ama genel itibarıyla şu aşamada yurt dışı, gayet olumlu, o tarafta durum daha sağlıklı ilerliyor.

Biz de şu anda iyi durumdayız ama gelecekle ilgili endişelerimiz var. Neden? Çünkü geçmişte yaşadığımız tecrübeler kurumsal hafızada yer edinmiş durumda. “Acaba aynı şey olur mu?” diye endişeliyiz. Umarım olmaz. Merkez Bankası ve ekonomi yönetimi sözlü yönlendirmelerden daha öte eylemlerle piyasayı gerçekten rahatlatırsa o zaman bu vartayı atlatırız diye ümidim var."

İLGİLİ HABER Morgan Stanley'den faiz, dolar ve enflasyon tahmini Morgan Stanley ekonomistleri, TCMB'nin yarın açıklayacağı faiz kararı öncesinde faiz, dolar ve enflasyon tahminlerini açıkladı.
Etiketler: TCMB faiz borsa likidite fed
REKLAMI KAPAT X