Borsa İstanbul’da halka arz furyası gün geçtikçe artış gösterirken; uzmanlar, 2010-2014 arasındaki benzer sürece dikkat çekerek o dönem halka açılan 117 şirketin 17’sinin iflas ettiğini belirtti.
Geçen yıl enflasyona karşı korunmak isteyenlerin sığınağı olan borsa, 2023’e dalgalı bir seyirde başladı.
Depremler sonrası düzenlemeler gelse de dalgalı seyir genel olarak hala devam ediyor.
Diğer yandan borsada yatırımcı rekoruna rağmen işlem hacminin düştüğü de belirtiliyor. İşlem hacminin çoğunluğunu ise halka arz hisseleri oluşturuyor.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ise halka arzlara gelen yoğun talebe işaret ederek, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması ve yatırımcılar arasında eşit uygulamaların sağlanması amacıyla yeni önlemler alıyor.
Ancak halka arzlarla ilgili uzmanlar ise uyarıda bulunmaya devam ediyor.
Buna göre, Habertürk’ten Rahim Ak, şimdiki halka arz fırtınasının bir benzerinin 2010-2014 arasında meydana geldiğine dikkat çekerek, sonuçların yatırımcı için iyi olmadığını söyledi.
2010-2014 arasındaki halka arz furyasında halka açılan 117 şirketin ise 17’si iflas etti. Aradan 10 yıldan fazla zaman geçmiş olmasına rağmen geri kalan 98 şirketten 36’sının getirisi enflasyonun çok altında kaldı. 41 şirketin getirisi ise endeksi yakalayamadı.
En yüksek getiri ne kadardı?
Diğer yandan iyi örneklere de rastlandı. O dönemlerde halka arz edilenlerden Teknosa, Tümosan, Jantsa, Orge Elektrik, Koza Altın, Aksa, Gözde Girişim gibi şirketlerin getirileri yüzde 1000’i aştı.
En yüksek getiriyi ise 2014’te halka arz edilen Politeknik Metal yüzde 28 binle sağladı.