Arjantin "dolara erişimi kısıtlama" kararı aldı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Arjantin
Doviz.com
12.12.2023 08:52

Arjantin Merkez Bankası, dolar alımlarını geçici olarak dondurdu. Buna göre yeni Başkan Milei'nin politikasını açıklayana kadar dolara erişimin kısıtlanacağını açıklayan banka, bunun "Enflasyonu ortadan kaldırmayı amaçlayan şok terapisi programı" olduğunu söyledi.

Arjantin Merkez Bankası, Devlet Başkanı Javier Milei yönetimi enflasyonu ortadan kaldırmayı amaçlayan şok terapi programının ilk tedbirlerini açıklayana kadar resmi döviz kuru üzerinden dolara erişimi kısıtlama kararı aldı.

Banka, pazartesi günü yaptığı açıklamada, resmi döviz piyasasının Milei ekibine idari prosedürlere uyma ve kendi politikasını uygulama zamanı vermek için sınırlı işlemlerle çalışacağını söyledi.

Bu açıklamanın ardından yatırımcılar önümüzdeki birkaç gün içinde dövizde büyük bir devalüasyon öngörüyor.

Milei pazar günü yaptığı açıklamada ise şunları söylemişti:

“Daha önce başka hiçbir hükümet bizim devraldığımızdan daha kötü bir durumu devralmadı.

Değişiklerin ve yaşanacak şokun alternatifi yok.”

Abrdn Yatırım Direktörü Andrew Stanners’a göre Milei’nin açıklamaları, yatırımcılar için cesaret verici olsa da atacağı adımlar önümüzdeki birkaç ay boyunca teste tabi tutulacak.

“Yatırımcıları ve en önemlisi seçmenleri ne kadar süre yanında taşıyabileceği önemli olacak” diyen Stanners, “Yasaları geçirebilecek mi? Toplumsal baskılar, çok ihtiyaç duyulan mali kemer sıkma önlemlerinin bir kısmını yumuşatacak mı? Yıl ilerledikçe piyasa kesinlikle buna odaklanmaya başlayacak” dedi.

İLGİLİ HABER Arjantin'in yeni lideri Merkez Bankası'nı kapatma sözü veren Javier Milei oldu Arjantin'de ikinci turu dün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimini aşırı sağcı aday Javier Milei kazandı. Merkez Bankası'nı kapatma sözü veren Milei'nin atacağı adımlar ise finans piyasaları tarafından da oldukça merak edilmeye başlandı.
REKLAMI KAPAT X