Bank of America'dan yıl sonuna ilişkin dolar/TL tahmini

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bank of America'dan yıl sonuna ilişkin dolar/TL tahmini
Doviz.com
21.05.2024 11:20

Bank of America, “ilk çeyrek karamsarlığı out, yaz iyimserliği in” başlıklı raporda, yıl sonu dolar/TL tahminini açıkladı.

Bank of America ekonomistleri, Türkiye’de para politikasının sıkılaşmasıyla hem yerli hem de yabancı yatırımcıların daha iyimser hale geldiklerini belirtirken, reel sektörün ekonomide kayda değer bir yavaşlama gördüğünü, bankaların ise dolardan dönüşün başladığını belirttiklerini aktardı.

İLGİLİ HABER Dolardan TL'ye geçişin nedenleri ve olası sonuçları Ekonomist Mahfi Eğilmez, kaleme aldığı "Dolardan TL'ye Geçişin Nedenleri ve Sonuçları Üzerine" başlıklı yazısında, yerel seçimlerden sonra artan döviz bozdurma eğilimini analiz etti.

Aralarında Zümrüt İmamoğlu’nun da olduğu BofA ekonomist ve stratejistlerinin yayımladıkları “İlk çeyrek karamsarlığı out, yaz iyimserliği in” başlıklı raporda, “Özel sektör artık ekonomideki yavaşlamayı hissediyor ve parasal duruşun yeterince sıkı olduğu görüşünde” denildi.

BofA ekonomistleri, Türk lirası ve Türk lirası cinsi tahvillerde pozisyonlanmanın genele yayılmış halde olduğunu ve TL’deki kalabalık pozisyonlanma ve enflasyondaki ataletin en önemli endişe kaynakları olarak görüldüğünü de belirtti.

“Yerel seçimlerden bu yana yurt içi döviz talebi tersine döndü ve bankalarla yaptığımız görüşmelerde, satış tarafında hem bireysel yatırımcıyı hem de kurumsal şirketleri gördüklerini söylediler” ifadeleri kullanılan raporda, “TL’nin istikrara kavuşması halinde dolarizasyonun tersine dönmesi eğilimi yaz aylarında da devam edebilir. Yüksek enflasyon seviyesi göz önüne alındığında, sermaye girişleri yavaşladığında TL’de bir miktar nominal değer kaybı olabileceğini bekliyoruz” değerlendirmesi yapıldı.

BofA ekonomistleri yıl sonuna ilişkin Dolar/TL tahminlerinin ise 38 seviyesinde olduğunu duyurdu.

Merkez Bankası (TCMB) ise mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde katılımcıların 2024 yıl sonu dolar/TL beklentisinin 38,78 TL, 12 ay sonrası döviz kuru beklentisinin ise 41,80 TL olarak belirlendiğini duyurmuştu. Bir önceki dönemde beklentiler sırasıyla 40,01 ve 42,47 TL olmuştu.

https://static.doviz.com/images/content/1715929410.png

Kaynak: TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi

HSBC'den Türkiye analizi

HSBC ise Türkiye'ye ilişkin olarak kaleme aldığı son raporda, yatırımcı duyarlılığında önemli iyileşme olduğunu belirterek, atılan adımların birkaç yıl öncesine kıyasla daha olumlu olduğunu ifade etmişti.

Raporda ayrıca cari açığın bu yıl 30 milyar dolar civarında olabileceği belirtilirken TL'deki stabilizasyon ve merkez bankası rezervlerindeki iyileşmenin dış dinamikler konusunda yatırımcıları rahatlattığı bildirilmişti.

İLGİLİ HABER HSBC'den Türkiye analizi: Atılan adımlar daha olumlu HSBC, Türkiye'ye ilişkin olarak kaleme aldığı son raporda, Türkiye'ye ilişkin yatırımcı duyarlılığında önemli iyileşme olduğunu belirterek, atılan adımların birkaç yıl öncesine kıyasla daha olumlu olduğunu ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise TL'de gelecek dönemlerde değer kaybı için bir sebep olmadığının altını çizerek, "Piyasadan döviz almasak dolar 30'un altına düşebilirdi." demişti.

REKLAMI KAPAT X