Çin yuanı 2008 mali krizinden bu yana en düşük seviyesine indi

Okuma Süresi: 1 Dakika
Çin yuanı 2008 mali krizinden bu yana en düşük seviyesine indi
Doviz.com
21.10.2022 16:20

Çin yuanı, merkez bankasının piyasayı istikrara kavuşturma çabasına rağmen, dolar karşısında 2008 küresel mali krizden bu yana en düşük seviyesine indi.

Çin’in politika yapıcılarının, para birimini istikrarlı tutmak amacıyla sıkı bir para politikası yürütmesi, yuanın değer kaybını engelleyemedi.

Para biriminin değer kaybından sonra devlet bankalarının düşüşü önlemek için, dolar sattığı iddia edildi.

Çin’de devlet bankaları, kendi amaçları için ya da kurumsal müşterileri için işlem yapabileceği gibi döviz piyasasında merkez bankası adına da işlem yapıyorlar.

Analistler, dönem dönem piyasaya dolar satarak para birimlerinin değer kaybetmesini engellemeye çalışan devlet bankalarının hamlesinin, yuandaki değer kaybını engellemeye yetmeyeceğini belirtti.

Çin yuanı, dolar karşısında 7,2466 seviyesinden işlem görerek, 14 Ocak 2008'den bu yana en düşük seviyesine indi.

Piyasada daha serbest işlem gören offshore yuan ise, saat 16:15 itibarıyla 7,2821 seviyesinden işlem gördü.

Yükselen doların gelişmekte olan para birimlerini zorlamaya devam etmesi ise, Çin yuanının değer kaybetmesinin en önemli sebebi olarak açıklandı.

Analistler ayrıca, Fed yetkililerinin faiz artırımına ilişkin şahin söylemlerinden geri adım atmamasının ve Çinli politika yapıcıların “Sıfır-Covid” hedefiyle ekonomide durgunluğa yol açmasının, yuandaki zayıflığın gelecek dönemlerde de devam edebileceğine yol açtığını belirtti.

Etiketler: Çin yuanı dolar
REKLAMI KAPAT X