Dolar, bankacılık krizinin yatışmasıyla 19 TL üzerinde tutunmaya çalışıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar, bankacılık krizinin yatışmasıyla 19 TL üzerinde tutunmaya çalışıyor
Doviz.com
17.03.2023 12:17

Dolar, ABD’de başlayan ve küresel çapta tedirginlik yaratan bankacılık krizinin yatışması sonrasında haftanın son işlem gününde 19 TL seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışıyor.

Dolar/TL, bugün saat 12:15 itibarıyla %0,08 artışla 19,0041 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar%0,40 artışla 1,0653 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise %0,36 düşüşle 103,7324 seviyesinden işlem görüyor.

ABD’de 11 büyük bankanın First Republic Bank'a 30 milyar dolarlık likidite sağlayacağını açıklamasının ardından geçtiğimiz hafta diğer iki ABD bankasının çöküşünün oluşturduğu endişeler büyük ölçüde azaldı. Piyasalarda bu endişelerin azalmasıyla ise dolar endeksinde gerileme yaşandı.

Bu hamle ayrıca Credit Suisse'in perşembe günü erken saatlerde İsviçre Ulusal Bankası'ndan 54 milyar dolara kadar borç alacağını duyurmasının ardından geldi. Analistler ise İsviçre Ulusal Bankası'ndan alınacak bu finansman ile bankanın yeterli likiditeye sahip olabileceğine vurgu yaptı.

Bankacılık krizinin yol açtığı tedirginliklerin ortasında gerçekleşen bir diğer önemli olay ise dün Avrupa Merkez Bankası’nın açıkladığı faiz kararı oldu.

Buna göre ECB, daha önce sinyalini verdiği 50 baz puanlık faiz artışına giderken; faiz kararının ardından ECB Başkanı Lagarde’in yaptığı açıklamalar ise kriz korkularının yatışmasına destek sağladı.

Başkan Christine Lagarde, faiz kararının ardından düzenlenen basın toplantısında, enflasyon konusunda sert davranmak ile finansal istikrar risklerine ilişkin artan işaretler karşısında ihtiyatlı olma gereğini kabul etmek arasında ince bir çizgi olduğunu söyledi.

Belirsizliklerin ise veri odaklı ilerlenmesi yönündeki kararı destekler nitelikte olduğunu vurgulayan Lagarde,"Yönetim Konseyi, mevcut piyasa gerilimlerini yakından izlemektedir, Euro Bölgesi'ndeki fiyat istikrarını ve finansal istikrarı korumak için gerektiğinde yanıt vermeye hazırız.” ifadelerini kullandı.

Bu gelişme ise ECB’nin önümüzdeki dönemlerdeki faiz artışlarında daha fazla veri odaklı olabileceğine işaret etti.

Bununla birlikte, ABD Merkez Bankası’nın finans sektörü üzerindeki baskıyı hafifletmek amacıyla agresif faiz artırım kampanyasını yavaşlatabileceğine dair beklentiler de artış gösterdi. Buna göre piyasalar şu anda Fed'in önümüzdeki hafta faizleri 25 baz puan artırma ihtimalini %90 olarak fiyatlıyor.

ABD Merkez Bankası’nın önümüzdeki hafta açıklayacağı faiz kararı öncesinde ise piyasalar bugün açıklanacak Euro Bölgesi için nihai TÜFE verilerini görmeyi bekliyor.

ABD tarafında ise piyasaların odağı Amerikalıların mevcut ekonomik zorluklarla nasıl başa çıktıklarına dair bir ipucu sağlayacak olan Michigan Üniversitesi'nin mart ayı tüketici duyarlılığı verisinde olacak.

REKLAMI KAPAT X