Dolar Fed’in yaklaşan faiz toplantısı öncesinde yükselişe geçti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar Fed’in yaklaşan faiz toplantısı öncesinde yükselişe geçti
Doviz.com
31.10.2022 11:16

Dolar endeksi, Fed’in yaklaşan faiz toplantısı öncesinde, para politikasının sıkılaştırılmasında yavaşlamaya gidileceği ihtimalinin azalmasıyla, tekrar yükselişe geçti.

Dolar/TL, son dönemde sıkışarak işlem gördüğü dar bant içinde, %0,19 yükselişle 18,6158 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, bugün saat 11:15 itibarıyla %0,38 düşüşle 0,9925 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar%0,36 düşüşle 1,1569 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin ve euro, Fed'in olası bir politika değişikliği umuduyla, geçen hafta dolar karşısında yükselişe geçmişti. Ancak, iki güçlü para birimi de, yeni haftaya dolar karşısında gerileyerek başladı.

Commonwealth Bank of Australia (CBA) döviz stratejisti Carol Kong, "Piyasalar bir süredir Fed'in para politikasını değiştirmesini bekliyor. Özellikle enflasyonun yüksekliği göz önüne alındığında, bunun için çok erken olduğunu düşünüyorum." dedi.

Ayrıca cuma günü ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı tüketici harcamaları verisi, ABD’de eylül ayında harcamaların beklenenden daha fazla arttığını ve dolayısıyla Fed’in üzerindeki enflasyon baskılarının da sürebileceğini gösterdi.

Analistler bu sebeple Fed'in, bu haftaki para politikası toplantısında 75 baz puanlık bir faiz artışı daha yapmasını bekliyor.

Sterlin ise, dolar karşısında haftaya gerileyerek başlasa da, eski İngiltere Başbakanı Liz Truss'un geçen ay piyasalarda çalkantıya yol açan mali planının sterlindeki değer kaybını hızlandırmasının ardından güçlü bir toparlanma göstererek %4’e yakın bir aylık kazanç elde etmeye doğru ilerliyor.

Analistler sterlindeki yükseliş hareketinde, ülkeyi derin bir ekonomik krizden çıkarma sözü veren yeni Başbakan Rishi Sunak'ın doğrudan etkili olduğunu belirtiyor.

Carol Kong, "Sterlin son birkaç hafta içinde gerçekten de toparlandı. Bence bu, piyasa kargaşasının çözülmesi ve İngiltere'deki politika belirsizliklerinin hafiflemesiyle ilgili." dedi.

Euro ise, Euro Bölgesi’ndeki yüksek enflasyon ve enerji krizinin etkisiyle 0,9632 seviyesine kadar düştükten sonra, Almanya’da tüketici güveninin yükselmesi ve gelen diğer bazı iyimser verilerle, mayıs ayından bu yana ilk kez %1'in üzerinde bir aylık kapanış yapmaya hazırlanıyor.

Carol Kong konuyla ilgili, "Euro, gaz fiyatlarındaki son keskin gevşemeden de faydalanarak yükseldi ancak bunun sürdürülebilir olacağından şüpheliyim." değerlendirmesinde bulundu.

REKLAMI KAPAT X