Dolar küresel piyasalardaki kayıplarını telafi etmeye çalışıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar küresel piyasalardaki kayıplarını telafi etmeye çalışıyor
Doviz.com
14.11.2022 10:47

Fed Guvernörü Christopher Waller’ın enflasyonla mücadelenin yumuşatılmayacağını söylemesinin ardından, ABD doları geçtiğimiz hafta küresel piyasalarda yaşadığı keskin kayıpları telafi etmeye çalışıyor.

Dolar endeksi, cuma günü gördüğü yaklaşık üç ayın en düşük seviyesi olan 106,27'den yükselerek %0,42 artışla 106,8217 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar/TL, bugün saat 10:45 itibarıyla %0,32 artışla 18,6047 seviyesinden işlem görüyor.

Sterlin/dolar ise, İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt'ın vergi artışları ve harcama kesintilerini açıklaması beklenen perşembe günkü bildiri öncesinde son iki seansta %4 yükseldikten sonra, gün içinde %0,67 düşüşle 1,1762 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Kripto para birimlerinin dolar karşısındaki düşüşü, kripto borsası FTX'in yarattığı kargaşanın baskısı altında artmaya devam ederken, Hong Kong merkezli kripto para borsası AAX’in de para çekme işlemlerini yedi ila on gün süreyle askıya aldığını bildirmesiyle hız kazandı. Bitcoin bu gelişmelerin ardından, 15.838,14 dolara kadar düştükten sonra, 16.833,59 seviyesinden işlem görüyor.

ABD iki yıllık tahvil getirisi ise, cuma günü %4,29'a kadar düştükten sonra %4,41'e yükselirken, ABD 10 yıllık tahvil getirisi 7 baz puan artışla %3,89 oldu.

Perşembe günü beklentilerin altında gelen ABD enflasyon verisi, dolar endeksinin haftalık %4'lük düşüş yaşayarak iki buçuk yıldan uzun bir sürenin en kötü haftasını yaşamasına neden olmuştu.

Riskli varlıklar da, yatırımcıların enflasyonun zirve yaptığını düşünmesi ve Fed'in gelecek dönemlerde daha az agresif davranabileceği beklentileriyle ralli yaşamıştı.

Ancak cuma günü yapılan bir ankete göre, ABD’de tüketici güveni temmuz ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Böylelikle belirsizliklerin tüketicilere yansıması da görülmüş olundu.

Ayrıca bu veriden sonra, Fed Guvernörü Christopher Waller’ın pazar günü yaptığı açıklama, bazı yatırımcıların geçen haftaki sert satışların abartıldığını düşünmesine sebep oldu.

Waller, pazar günü yaptığı açıklamada, geçen haftaki enflasyon verisinin takip edilmesi gereken sadece bir veri olduğunu belirterek, “Enflasyonun yavaşladığını ikna edici bir şekilde görmek için benzer başka verilere de ihtiyacımız var.” dedi.

Ancak Waller, Fed'in artık daha yavaş bir hızda faiz artırımı yapmayı düşünmeye başlayabileceğini de sözlerine ekledi.

Commonwealth Bank of Australia Döviz Stratejisti Carol Kong ise konuyla ilgili, "Bence, satışlarda piyasa biraz aceleci davrandı." dedi.

Kong ayrıca, “ABD’de enflasyon muhtemelen bir süre daha yüksek kalacak. Yüksek enflasyon ise, Fed'i parasal sıkılaşma yolunda tutmaya devam edecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

Bank of Singapore Döviz Stratejisti Sim Moh Siong ise, “Fed'in işi hala bitmedi. Finansal piyasalar aşırı canlanırsa, muhtemelen daha sert hamleler gelecektir." dedi.

REKLAMI KAPAT X