Dolar kuru zirvede: Gözler faiz kararı ve KKM’de

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar kuru zirvede: Gözler faiz kararı ve KKM’de
Doviz.com
23.08.2023 16:47

Piyasalar KKM adımlarının etkilerini ve yarınki Para Politikası Kurulu toplantısından çıkacak faiz kararını beklerken, dolar kuru 27,20 seviyesinin üzerinde işlem görüyor.

Dolar/TL, 27,20 seviyesinin üzerinde nispeten yatay bir seyir izlerken, piyasalarda Merkez Bankası’nın (TCMB) yarın açıklanacak faiz kararı öncesi kur korumalı mevduatı (KKM) azaltmayı amaçlayan adımların etkileri izleniyor.

TCMB ise beklentilerin altında kalan 900 baz puanlık faiz artışının ardından Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan ile yenilenen kadrosuyla faiz kararını yarın saat 14.00’te açıklayacak.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası başkan yardımcıları görevden alındı! Son yıllarda değişimlerle gündemden düşmeyen ve 5 yılda 5 başkan değişen Merkez Bankası'nda bu defa başkan yardımcıları görevden alındı. Geçtiğimiz gün istifa ettiği iddia edilen Emrah Şener'in yanı sıra Taha Çakmak ve Mustafa Duman'ın görevine son verildi. Söz konusu isimlerin yerine ise Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hatice Karahan atandı.

Beklenti ne yönde?

Reuters anketine katılan 17 ekonomistin tamamı yüzde 17,5 seviyesindeki politika faizinde artış beklerken, tahminler yüzde 18 ila yüzde 20,5 bandında yer aldı. Anketin medyanı 250 baz puan artış olurken; ankette sekiz ekonomist 250 baz puan, dört ekonomist 200 baz puan, üç ekonomist 150 baz puan ve birer ekonomist 50 ve 300 baz puan artış bekledi.

AA Finans'ın, yarın gerçekleştirilecek TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi ise 15 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 250 baz puan artırım yönünde gerçekleşti.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'nın faiz kararına yönelik beklenti anketi sonuçlandı TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin AA Finans'ın düzenlediği beklenti anketi sonuçlandı. İşte anket sonuçları..

KKM kararı

TCMB ise 125 milyar dolara yaklaşan KKM hesaplarının TL mevduata geçişine yönelik, bankalara hedef belirleyerek, KKM’nin payının azaltılmasını amaçlayan ilk adımını hafta sonu atmıştı. Bankacılara göre bu karar ise faiz artışlarının sınırlı kalmaya devam edeceğinin göstergesi oldu.

Öte yandan TCMB, yeni adımlarına yönelik pazartesi günü bankaların eleştirilerini dinlediği bir toplantı gerçekleştirirken; toplantıda bankalara, “zorlukların farkında” olduklarını ancak düzenlemelerin sağlıklı aktarım mekanizması için “gerekli” olduğu mesajını verdi.

İLGİLİ HABER Bankacılık kaynakları: TCMB, düzenlemelerin gerekli olduğu mesajını verdi Reuters haber ajansına konuşan bankacılar, son KKM değişikliklerine yönelik eleştirileri dinleyen Merkez Bankası'nın düzenlemelerin gerekli olduğu mesajını verdiğini aktardı.

KKM’nin bugün için hala en cazip ürün olduğunu, müşterilerine KKM önermeye devam edeceklerini söyleyen İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ise dün katıldığı Bloomberg HT yayınında, “Bize verilen hedefler doğrultusunda onları ikna etmemiz mümkün değil. Dövizinden dönerek KKM’ye geçenlere ‘vadeli TL hesabına geç’ diye bir telkinimiz olmayacak” dedi.

İLGİLİ HABER İş Bankası/Aran: KKM önermeye devam edeceğiz İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) bugün için hala en cazip ürün olduğunu, müşterilere KKM önermeye devam edeceklerini söyledi.

Ancak, bazı bankaların cep telefonu uygulamalarında KKM başvurularını kapatttığı ve konuyu sormak için kendilerini arayan müşterilerini bankaya davet ederek, paralarını TL mevduat hesabına yatırmaya ikna etmeye çalıştığı da iddialar arasında yer aldı.

İLGİLİ HABER “Bankalar, KKM'den çıkış için ikna odası kurdu” iddiası Cep telefonu uygulamalarında KKM başvurularını kapatan birçok bankanın, konuyu sormak için kendilerini arayan müşterilerini bankaya davet ederek, paralarını TL mevduat hesabına yatırmaya ikna etmeye çalıştığı iddia edildi.

Dolar kuru zirvede

Bu gelişmelerin ortasında dolar/TL ise 27,2150 ile yeni zirvesine yakın işlem görüyor. Kur yaklaşık bir ay 27 seviyesinde yatay seyir izledikten sonra son günlerde 27’den 27,20 üzerine doğru hızlı bir ivmelenme yaşadı.

REKLAMI KAPAT X