Dolar kurunda zirveye yakın, sakin seyir: Piyasalardaki son gelişmeler

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar kurunda zirveye yakın, sakin seyir: Piyasalardaki son gelişmeler
Doviz.com
21.07.2023 11:50

Merkez Bankası'nın faiz ve KKM'ye yüzde 15 karşılık kararı sonrası, döviz kurlarında zirveye yakın sakin bir seyir izleniyor.

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini %17,5'e yükselterek, sıkılaştırmanın kademeli devam edeceği mesajını vermesinin ardından tarihi zirvesine yakın seyrediyor.

TCMB ayrıca faiz kararının ardından paylaştığı PPK karar metninde, kademeli faiz artışı beklentisi sonrası zorunlu karşılık başta olmak üzere bazı ek adımlar attı.

Buna göre, TL zorunlu karşılıkta kur korumalı mevduata (KKM) yüzde 15 zorunlu karşılık uygulamasına geçilirken; değişiklikle, 500 milyar TL'ye yakın likiditenin piyasadan çekileceği hesaplandı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan miktarsal sıkılaştırma için ilk adım TCMB'nin faiz kararının ardından seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımları başladı. Buna göre vadeli TL mevduata geçişi teşvik amacıyla KKM hesaplarına yüzde 15 zorunlu karşılık uygulanacağı bildirildi.

Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara ise kararı şu sözlerle değerlendirdi:

“Temelde üç kanaldan etkisi olur:

1) TCMB net borç verici konuma geleceğinden referans faiz %16 yerine %17,5 olur (sıkılaştırıcı).

2) ZK'ya ödenen faiz değişmezse bankaya 25 baz puan civarında ek maliyet biner, kredi faizlerine yansıyabilir (çok sınırlı sıkılaştırıcı).

3) Bankaların KKM hesaplarını artırma motivasyonu sınırlı ölçüde törpülenir. TCMB net rezervlerini azaltıcı etki yapabilir.

Zorunlu karşılık artışının bankalara birim maliyetini nasıl hesapladığıma dair çok soru geliyor. Dün gece hızlı bir şekilde çok kabaca hesaplamıştım, daha dikkatli inceleyince 31 baz puan maliyet buldum.

Kullandığım veriler şöyle:

Dövizden geçilen KKM'nin ZK'sı 15 puan arttı.

Bu kalem bankacılık sektörü toplam yükümlülüklerinin yaklaşık %12'si

Bankaların TCMB'den borçlanma faizi dün %17,5 oldu

📌ZK artış maliyeti: %15*%12*%17,5 = %0,31 (31 baz puan)

Not: TCMB ilgili ZK hesaplarına faiz öderse bu maliyet düşer.”

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre ise kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları geçtiğimiz hafta 2 trilyon 846,7 milyar TL'den 2 trilyon 962,3 milyar TL'ye çıkmıştı.

Reeskont kredisine yönelik düzenleme

TCMB ayrıca dün ihracat finansman desteği sağlayan reeskont kredilerinin günlük limitini 300 milyon TL'den 1,5 milyar TL'ye çıkardığını duyurmuştu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası’ndan "verim ekonomisine" yönelik yeni adım TCMB, ihracatçının reeskont kredisi için bankaların günlük limitini 5 kat arttırdı. Böylelikle, ihracatçının reeskont kredisine bankaların uyguladığı günlük limiti 1,5 milyar TL'ye çıkarıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise reeskont kredilerindeki artışa yönelik twitter paylaşımında, "İç talebi dengeleyici tedbirler alırken, ihracata da maksimum destek sağlayacağız. Yurt dışından temin ettiğimiz kaynakları ihracat ve yatırıma kanalize edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

İLGİLİ HABER Şimşek, yurt dışından getirilecek kaynakların nerede kullanılacağını açıkladı Bakan Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, yurt dışından temin edilen kaynakların ihracat ve yatırıma kanalize edileceğini aktardı.

Enflasyon Raporu bekleniyor

Piyasalar ise bu gelişmelerin ortasında 27 Temmuz tarihinde yapılacak 3. Enflasyon Raporu’nu beklemeye başladı.

Merkez'in enflasyonun seyrine ilişkin görüşlerini paylaşacağı bu toplantıda TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın da ilk sunumunu gerçekleştirmesi bekleniyor.

İLGİLİ HABER 3. Enflasyon Raporu için gözler 27 Temmuz'da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın 3. Enflasyon Raporu'nu 27 Temmuz Perşembe günü açıklayacak.

Toplantı öncesinde ekonomistlerin enflasyon beklentisinin ise rekor düzeye çıktığı görülüyor.

Buna göre, bazı ekonomistler enflasyonun temmuz ayında çift hanelere çıkacağını öngörürken; Prof. Dr. Özgür Demirtaş, doğal gaz ve akaryakıta gelen ÖTV zamlarının ardından temmuz ayında enflasyonun yeni rekor kıracağını öne sürmüştü.

İLGİLİ HABER Özgür Demirtaş’tan enflasyon öngörüsü: "TÜİK açıklasa bile..." Prof. Dr. Özgür Demirtaş, doğal gaz ve akaryakıta gelen ÖTV zamlarının ardından temmuz ayında enflasyonun rekor kıracağını öngördü.
REKLAMI KAPAT X