Dolar/TL’de tüm zamanların en yüksek seviyesi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar/TL’de tüm zamanların en yüksek seviyesi
Doviz.com
29.11.2023 11:12

Dolar endeksi son 3 ayın en düşük seviyesine inerken, dolar/TL kademeli yükselişini sürdürerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Son 2 senedir merkez bankalarının enflasyonla mücadelede kapsamında vermiş oldukları sınavın ardından Fed'in faiz artırım döngüsünde sona geldiği yönündeki beklentiler, dolar endeksinin son 3 ayın en düşük seviyesine gerilemesine sebep oldu.

Buna göre kasım ayının başında 107 seviyelerine yaklaşan dolar endeksi 102,70 seviyesine kadar geriledi. Böylelikle dolar endeksi, aylık bazda yılın en sert düşüşünü kaydetmeye hazırlandı. 

Dolar endeksinin düşüşünün ortasında Fed üyelerinden de enflasyondaki düşüşün ardından faiz indirimine başlanabileceğine yönelik mesajlar gelmeye devam etti.

İLGİLİ HABER Fed üyesinden faiz indirimi sinyali Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyonun önümüzdeki üç ila beş ay içinde düşmeye devam etmesi halinde Fed'in faizleri düşürmeye başlayabileceğini belirtti.

Küresel çapta dolar endeksinde yaşanan gerileme karşısında dolar/TL ise ılımlı adımlarla rekor serisini sürdürüyor.

Bu kapsamda dolar kuru haftanın üçüncü işlem gününde saat 11.00 itibarıyla yüzde 0,16 artışla 28,9508 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar kurundaki yükselişin ortasında Türk mali piyasalarında ise temkinli iyimser hava korunmaya devam ediyor. Buna göre Türkiye'nin yabancı para cinsinden risklerini yansıtan 5 yıl vadeli CDS risk primi 341 baz puan seviyesinden yatay seyrediyor.

Kaynak: Göksel Tekiner

Politika yapıcılar ise tasarruf sahiplerinin dövize olan talebini kısmak için adımlarını sürdürüyor. Buna göre tasarruf sahiplerinin döviz cinsi faiz kazançlarına yönelik vergi hazırlığı yapılıyor.

İLGİLİ HABER Yabancı para fon ve faiz gelirlerine vergi hazırlığı TBMM'ye sunulan yeni torba yasa teklifiyle yabancı para fon ve faiz gelirlerinde uygulanan vergi oranlarının yüzde 40'a kadar çıkarabilmesi konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yetki verilecek. Peki, yeni teklif ne anlama geliyor? İşte uzman yorumu..

Bu gelişmelerin ardından özellikle uluslararası bankaların Türk varlıklarına yönelik açıklamaları ise piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.

Bu kapsamda son olarak Paris merkezli 2 trilyon dolar değerinde varlık yöneten Amundi, TL'deki değer kaybının devam etme ihtimalini göz önüne alarak TL'nin çok daha fazla değer kaybedeceğine yönelik görüşünden vazgeçtiğini açıkladı.

Amundi'den Sergei Strigo, Reuters'a yaptığı açıklamada, TL'ye yönelik olumsuz beklentilerini iyileştirme sürecine atıfta bulunarak, "Birkaç hafta önce az miktarda TL'yi portföye dahil etmeye başladık" dedi.

Ancak Strigo, henüz portföylerinde TL'nin payını belirgin şekilde artırmaya hazır olmadıklarını fakat bunu kesinlikle değerlendireceklerini söyledi.

İLGİLİ HABER Avrupalı varlık yöneticisi Amundi’den TL'ye yönelik ilk adım Amundi, mayısta yapılan seçimlerden bu yana ekonomi kurmaylarının ortodoks para politikasına dönmeye başladığını belirterek, Türk lirasına yönelmeye başladıklarını duyurdu.
REKLAMI KAPAT X