Dolar/TL TCMB’nin faiz kararının ardından sabit kaldı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar/TL TCMB’nin faiz kararının ardından sabit kaldı
Doviz.com
25.11.2022 11:22

Dolar/TL, küresel çapta merkez bankalarının enflasyonla mücadele etmek ve para birimlerinin değerini korumak için faiz artırdığı bir dönemde, TCMB’nin faizleri tek haneye indirmesine rağmen sabit kaldı.

Dolar/TL, bugün saat 11:15 itibarıyla yatay hareketlerine devam ederek 18,6309 seviyesinden işlem görüyor.

Euro/dolar, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) son toplantı tutanaklarında daha fazla faiz artışına gidilebileceğini belirtilmesine rağmen, yatay hareketlerine devam ederek 1,0423 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, son 12 yılın en kötü aylık performansını sergilerken, 105,8028 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi, Fed'in kasım ayı toplantı tutanaklarının merkez bankasının vites küçültebileceği ihtimalini artırmasının ardından geriledikten sonra haftanın son gününde dengelendi.

Fed'in merakla beklenen 1-2 Kasım toplantısının tutanakları, yetkililerin faiz artışlarında artık daha küçük adımlarla hareket edebileceklerini ve art arda dört kez gerçekleştirilen 75 baz puanlık faiz artışının ardından önümüzdeki ay 50 baz puanlık bir faiz artışına gidebileceklerini ortaya koydu.

Nordea analisti Niels Christensen, "Fed, aralık ayında faizleri 50 baz puan ve gelecek yılın ilk toplantısından itibaren de 25 baz puan artıracaktır." dedi.

Christensen ayrıca, "Fed’in daha güçlü bir iş gücü piyasası görmesi, sıkılaştırma konusundaki endişeleri ortadan kaldırabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca, Fed faiz oranlarını 2008'den bu yana görülmemiş seviyelere çektikten sonra, beklenenden daha soğuk gelen ABD tüketici enflasyon verileri faiz artışlarında yavaşlama beklentilerini artırmıştı.

Bu beklentiler, dolar endeksinin kasım ayında %5,2 düşerek son 12 yılın en kötü aylık performansını sergilemesine neden oldu.

Nordea'dan Christensen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Kasım ayının başında euro/dolar paritesinde görülen düşüşten sonra bugünlerde çok fazla dolar alıcısı yok." dedi.

REKLAMI KAPAT X