Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Döviz kurları haftaya nasıl başladı?
Doviz.com
11.09.2023 08:57

İstanbul serbest piyasada dolar 26,84 liradan, euro 28,81 liradan haftaya başladı.

Serbest piyasada 26,81 liradan alınan dolar, 26,84 liradan satılıyor. 28,77 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 28,81 lira olarak belirlendi.

Cuma günü doların satış fiyatı 26,83 lira, euronun satış fiyatı ise 28,72 lira olmuştu.

Geride bıraktığımız hafta küresel piyasalar ise Hindistan'da yapılan G20 Zirvesi'ni yakından takip etti. 2 gün süren toplantılara Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı. Rusya Devlet Başkanı Putin ile Çin Devlet Başkanı Xi'nin Zirveye katılmayıp temsilci gönderirken, Liderler Zirvesi'nin ardından yayımlanan bildirgede yer alan 83 paragrafın tamamı üzerinde tüm ülkeler fikir birliği içinde oldu. G20'nin bir sonraki ev sahibinin ise Brezilya olacağı bildirildi.

İLGİLİ HABER G20 Liderler Zirvesi'nde tarihi anlaşma için imzalar atıldı: Ekonomi Koridoru kurulacak G20 Liderler Zirvesi'nde, Hindistan'ı Orta Doğu ve Avrupa'ya bağlayacak olan "Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru" için AB ve 7 ülke mutabakat zaptı imzaladı.

Geride bıraktığımız haftanın son iş gününde ise hem yurt içi hem de küresel çapta göreceli olarak sakin bir seyir izlenmişti. Gündemin sakin kalması ise fiyat hareketlerinin boylarının da küçülmesine neden olmuştu. Bu gelişmelerin ortasında piyasalar ise yabancı kurumların OVP sonrası Türkiye ekonomisine yönelik öngörülerini inceledi.

Buna göre JPMorgan, TL'ye yönelik pozitif değerlendirmede bulunarak, Türk lirasında "sınırlı hacimde alım" tavsiye etti.

Aralarında Anezka Christovova’nın da olduğu JPMorgan analistleri yayımladıkları notta, politika yapıcıların dolar/TL’yi yukarı yönlü serbest bırakarak enflasyonu yükseltmeyi istemediklerini de belirterek, “Artık risk-ödül dengesinin doğrudan lira uzun pozisyonlarına doğru kaydığına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER JPMorgan'dan TL'ye yönelik yeni tavsiye JPMorgan, yayımladığı son raporda, TL'ye yönelik pozitif değerlendirmede bulunarak, Türk lirasında "sınırlı hacimde alım" tavsiye etti.

Uluslararsı Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch ise Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, görünümünü negatiften durağana revize etti. Bu adım ise piyasada az da olsa kredi notunun artırılması ihtimalini kuvvetlendirdi. Fitch, görünümü arttırdığı raporunda, not artırımı için enflasyonda sürekli bir düşüş ve makro istikrarın iyileşmesi; bunun yanı sıra ise cari açığın daralması, sermaye girişinin artması ile döviz rezervlerinde iyileşme ve yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon eğilimini terk ederek yerel para birimini daha fazla sahiplenmesini görmeyi beklediğini duyurdu.

İLGİLİ HABER Uzmanlar, Fitch'in Türkiye kararını nasıl değerlendirdi? Uzmanlar, Fitch Ratings'in Türkiye'nin not görünümünü yükseltmesini olumlu bulurken, bu durumun yabancı yatırımcıları çekmek için de Türkiye'nin elini kuvvetlendireceğini belirtti.

Bu kapsamda analistler, Mehmet Şimşek'in direksiyonunda olduğu ekonomi yönetimi ve TCMB'nin yeni kadrosunun adımlarını kuvvetlendirmesi ile not artırımının da çok uzak görünmediğinin altını çizdi.

Ekonomi kurmaylarının adımları için en büyük sınav ise 21 Eylül tarihinde gerçekleşecek PPK toplantısından çıkacak karar olacak.

Son toplantıda TCMB, Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki PPK toplantısının ardından politika faizini sürpriz bir şekilde yüzde 17,5'ten yüzde 25 seviyesine çıkarmıştı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, yenilenen kadrosu ile ilk faiz kararını açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yenilenen kadrosu ile gerçekleştirdiği ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından ağustos ayına yönelik faiz kararını açıkladı.

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez ise TCMB'nin politika faizini %25'e yükseltilmesi sonrasında "Faiz hala enflasyonun çok altında olsa da, insanlarda doğru politikalara dönüş umudu yarattığı için kurda gerilemeye yol açtı. Yeterli olmasa da olumlu bir adım. Yapısal reformlarla desteklenmesi gerekir." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Bu kapsamda faizlerin enflasyon rakamlarına ne kadar yaklaştıralacağı konusunu görmek için piyasalar 21 Eylül tarihini bekleyecek.

Yeni haftanın ana temasını ise ABD'de açıklanacak enflasyon verileri oluşturacak. Çarşamba günü açıklanacak manşet TÜFE enflasyonunun %3,6 seviyesine yükselmesi beklenirken, çekirdek enflasyonun ise %4,7 seviyesinden %4,3 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

İLGİLİ ANALİZ Bu hafta piyasaların takip edeceği 3 önemli gelişme Bu hafta küresel piyasalarda ABD TÜFE verisi ile ECB faiz kararı, yurt içi piyasada ise işsizlik verisi yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

Yurt içi piyasada ise bugün saat 10.00'da açıklanacak işsizlik rakamları ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in saat 12.00'de NTV'ye vereceği röportaj yakından takip edilecek.

Mehmet Şimşek'in OVP hedefleri, enflasyonla mücadelede atılacak aımlar ve Kur Korumalı Mevduat sisteminin nasıl devam edeceğine yönelik açıklamalarda bulunması bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X