Döviz kurları rekor koşusunu sürdürürken, bankaların alım satım makası yeniden 1 liraya yaklaştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Döviz kurları rekor koşusunu sürdürürken, bankaların alım satım makası yeniden 1 liraya yaklaştı
Doviz.com
14.07.2023 11:34

ABD’den gelen ÜFE ve TÜFE verilerinin ardından küresel çapta piyasaların risk iştahında bir canlanma yaşanırken, yurt içi piyasada ise döviz kurları yükselişine hız kazandırarak yeni rekor seviyelere ulaştı. Kurdaki yükseliş sonrası bankaların alım satım makası da yeniden artışa geçti.

Buna göre, Dolar/TL bugün saat 11.15 itibarıyla 26,20 seviyesinden işlem görürken, Kapalıçarşı'da ise dünkü fiyatlamalarda 26,24 seviyesinden alıcılarıyla buluştu.

Euro/TL 29,41 seviyesinden işlem görürken, Kapalıçarşı’da ise dünkü fiyatlamalarda 29,30 seviyesinden alıcılarıyla buluştu.

Bankaların alım satım makası 1 liraya kadar çıktı

Mayıs ayında yapılan seçimlerden sonra yaklaşık 1 ay içerisinde dolar kurunda 6,5 liralık artış meydana gelirken, bu artışın ardından dolar kuru son bir haftada 26,05 ile 26,15 bandında seyretti.

Bankaların döviz alım satım makası da son günlerdeki hareketlilik ile yeniden genişlemeye başladı. Mayıs ayında yapılan seçimlerden önce bankalar döviz kurlarında alım satım makasını 2 liraya kadar açarken, daha sonra normalleşme sürecine girmişti.

Döviz kurlarındaki yükselişin ardından yavaş yavaş kapanmaya başlayan alım satım makası da böylelikle Türkiye’nin en büyük kamu ve özel bankalarında yeniden 1 liraya yaklaştı.

Bankaların güncel alış satış rakamları şöyle: 

Kaynak: Doviz.com - Amerikan Doları Banka Kurları

TCMB'nin yıl sonu dolar/TL beklentisi

Bu gelişmelerin ortasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da Temmuz 2023 dönemine ait piyasa katılımcıları anketinin sonuçlarını yayımladı.

Anket sonuçlarına göre katılımcıların 2023 yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 26,18 TL iken, bu anket döneminde 28,46 TL oldu.

12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 28,99 TL iken, bu anket döneminde 31,42 TL olarak gerçekleşti.

REKLAMI KAPAT X