Euro kuru tarihinde ilk kez 29 seviyesini aştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Euro kuru tarihinde ilk kez 29 seviyesini aştı
Doviz.com
13.07.2023 09:00

ABD enflasyonunun beklentilerden düşük gelmesi sonrasında dolar endeksi son bir yılın en düşük seviyesine gerilerken; yurt içi piyasada dolar yatay seyretti, euro ise tarihinde ilk kez 29 seviyesini aştı.

ABD’de açıklanan enflasyon verileri, ülkede enflasyonun 28 ayın en düşük seviyesine gerilediğini gösterirken, faiz artışı beklentilerini de önemli ölçüde azalttı.

İLGİLİ HABER Piyasaların merakla beklediği ABD enflasyon verisi açıklandı! ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziran ayında aylık ve yıllık bazda tahminlerin altında kaldı.

Tahminlerin altında kalan enflasyon verisi sonrasında şahin ECB’ye kıyasla Fed’in faiz artışlarında yavaşlayabileceği beklentisi ise euronun dolar karşısında yükselişini hızlandırdı.

Böylelikle euro/dolar paritesi 1,11 seviyesine çıkarken, euro/TL tarihinde ilk kez 29 seviyesini aştı ve yeni günde 29,14 seviyesinden fiyatlandı.

Dolar/TL ise dolar endeksinin son bir yılın en düşük seviyesine gerilemesine rağmen bu hafta gördüğü 26,23 seviyesindeki tarihi zirvesine yakın yatay bir seyir izlemeye devam etti. 

Buna göre, dolar kuru saat 09.00 itibarıyla 26,14 seviyesinden işlem görüyor. 

CDS'lerde düşüşte

Türkiye'nin borçlarının temerrüde düşmesine karşı sigortalama maliyetini ölçen 5 yıllık CDS, mayıs ayında 700 baz puanın üzerine kadar yükselmişti.

CDS rasyonel politikalara geçiş beklentisiyle daha sonra hızlı bir şekilde 700'den 500 baz puana geriledi. Düşüş yönlü eğilimini sürdüren CDS'ler dün kapanış itibarıyla 463 baz puandan işlem gördü.

JPMorgan: Faizler %28'e çıkabilir

JPMorgan analistleri, politika çıpalarının hâlâ değerlendirildiğini ancak dövizdeki toparlanma ve döviz korumalı lira programında vadesi gelen miktarlar için döviz likiditesinin daha aktif yönetiminin, TL'deki risk getirisini daha fazla yükseliş yönüne kaydırdığını aktardı.

Banka, TL'nin gelecek haftalarda güven kazanması için bazı politika şeffaflığı ve güvenilirliğin gerekebileceğine de işaret ederek, 2024 Ocak toplantısına kadar faizlerin %28 civarına çıkararak zirve yapacağını ve sonrasında ılımlı bir şekilde gevşetileceğini öngördü.

TIKLAYIN: Citi, dolar/TL pozisyonunu kapattığını duyurdu: Gerekçesini açıkladı

REKLAMI KAPAT X