Faiz haftasında dolar kurunda kıpırdanma: Citi’den yeni dolar/TL tahmini

Okuma Süresi: 2 Dakika
Faiz haftasında dolar kurunda kıpırdanma: Citi’den yeni dolar/TL tahmini
Doviz.com
22.08.2023 08:56

TCMB'nin kritik faiz kararı öncesinde dolar kurunda kıpırdanma yaşanırken, Citi analistleri ise dolar/TL’de uzun pozisyon aldıklarını belirterek, model portföylerinde liranın ağırlığını azalttıklarını duyurdu.

ABD merkezli banka Citi, Türk Lirası'nın dolar karşısında daha da zayıflamasını beklediklerini belirterek, üç aylık vadeli işlemler aracılığıyla dolar/TL’de uzun pozisyon aldıklarını açıkladı.

Ayrıca Citi analistleri, zayıflamasını beklediği Türk lirası için tavsiyesini "ağırlığını azalt" olarak değiştirdi.

Öte yandan Citi, yeni pozisyonunda dolar kuru için 25 lira seviyesine zararı durdur (stop loss) emri koyarak, kurun 32 lira seviyesine yükselmesini hedeflediğini bildirdi.

Citi konuyla ilgili raporunda, "TCMB'nin hafta sonu kur korumalı mevduatların boyutunu azaltmak için aldığı makro ihtiyati tedbirler ışığında, zamanlamanın bu işleme yeniden girmek için uygun olduğunu düşünüyoruz" dedi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası’ndan KKM’nin payını azaltacak yeni adım Merkez Bankası, TL mevduatları artıracak, KKM’nin ise mevduat içerisindeki payını azaltacak yeni bir düzenlemeye gitti. Buna göre, bankaların menkul kıymet tesisi uygulamasında yapılan değişiklikle, vadesi gelen KKM hesaplarının TL mevduata dönüştürme hedefi getirildi.

Citi analistleri ilgili raporda ayrıca Merkez Bankası'nın perşembe günkü toplantıda faiz oranlarını beklendiği kadar artırmama riski olduğunun altını çizdi.

Öte yandan geçen ay da TCMB'nin olağan PPK toplantısı perşembe günüydü ve öncesinde salı günü dolar kuru 26,2 seviyesinden 27,0 seviyesine kadar yükseliş kaydetmişti. Bu yükselişin ardından kurda uzun bir süre yatay seyir izlemişti. Bu hafta perşembe günkü PPK toplantısı öncesinde dolar kuru yine güne yükseliş seyri izleyerek başladı.

Bu sebeple piyasaların odağı da TCMB'nin faiz kararına çevrildi. Bu toplantıya yönelik piyasaların genel beklentisi ise %17,50 olan politika faizinin %19,75 - %20 bandına çıkarılması yönünde.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'nın faiz kararına yönelik beklenti anketi sonuçlandı TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin AA Finans'ın düzenlediği beklenti anketi sonuçlandı. İşte anket sonuçları..

Öte yandan, FED Başkanı Powell'ın cuma günü Jackson Hole toplantısında yapacağı açıklamalar da piyasaların yakından takip edeceği bir diğer önemli gelişme olacak.

Dolar kurunda primli seyir

Bu gelişmelerin ışığında dolar kuru geçtiğimiz haftayı 27,06 TL seviyesinden tamamladıktan sonra, pazartesi günü başlattığı yükseliş hareketini salı günü devam ettirdi.

Buna göre kur, saat 08.45 itibarıyla yüzde 0,20 primle 27,19 TL'den işlem görüyor.

İLGİLİ HABER Nomura'dan 4 ülkeye yönelik “döviz riski” uyarısı Nomura Group tarafından oluşturulan bir endeks, 4 ülkenin önümüzdeki 12 ay içinde döviz riski ile karşı karşıya kalabileceğine işaret etti.
REKLAMI KAPAT X