Nomura'dan 4 ülkeye yönelik “döviz riski” uyarısı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Nomura'dan 4 ülkeye yönelik “döviz riski” uyarısı
Doviz.com
18.08.2023 15:15

Nomura Group tarafından oluşturulan bir endeks, 4 ülkenin önümüzdeki 12 ay içinde döviz riski ile karşı karşıya kalabileceğine işaret etti.

Nomura'nın "Damocles" adını verdiği gösterge ile yapılan hesaplamalara göre, gelişmekte olan piyasalar içerisindeki Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Sri Lanka ve Romanya Damocles endeksinde 100'ün üzerinde puan aldı.

Damocles endeksinin 100'ü aşması halinde, bunun ülkenin önümüzdeki 12 ay içinde bir döviz kuru krizine karşı savunmasız olduğuna dair bir uyarı olarak yorumlanması gerektiği belirtilen açıklamada ise Domacles modelinin 1996'dan bu yana gelişmekte olan para birimlerinin yaşadığı krizlerin tahmin edilmesine yardımcı olan sekiz göstergenin bir araya getirilmesiyle oluşturulduğu söylendi.

Nomura ayrıca Şili, Macaristan ve Brezilya'nın da döviz riski eşiğine yakın puana sahip olduğunu aktardı.

Nomura ekonomistleri Robert Subbaraman ve Si Ying Toh ise cuma günü yayımladıkları raporda, Türkiye ve Sri Lanka para birimlerinin yakın zamanda önemli bir değer kaybı yaşamış olmasına rağmen, Damocles modelinin "henüz tehlikeyi atlatmadıkları" sinyalini verdiğini söyledi.

İLGİLİ HABER Dolar tahtından indiriliyor mu?: De-dolarizasyon’un arkasındaki 4 neden De-dolarizasyon olarak bilinen, Amerikan dolarının küresel piyasalardaki hakimiyetinin azaltılmasına yönelik hamlelerden sonuncusu Hindistan’dan geldi. Buna göre Asya devi, ilk kez Amerikan doları yerine kendi para birimi rupiyi kullanarak, BAE'den 1 milyon varil petrol aldı.
İLGİLİ HABER Dolar kurunda sene başından bu yana yükseliş %45’e ulaştı Dolar/TL, 2023 yılına 18,70 seviyelerinden başladıktan sonra sene başından bu yana yaklaşık %45 artış kaydetti. Peki mevcut durumda dolar kurunun seyri için hangi gelişmeler takip edilmeye başlandı? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X