Faiz kararı öncesinde döviz kurlarında son durum

Okuma Süresi: 2 Dakika
Faiz kararı öncesinde döviz kurlarında son durum
Doviz.com
21.09.2023 12:30

Yurt içi piyasaların odağı bugün açıklanacak faiz kararına çevrilirken; para piyasalarında temkinli bir seyir izleniyor.

Yurt içi piyasalarda haftanın en önemli gelişmesi olarak gösterilen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararı bugün TSİ 14.00'te açıklanacak.

İLGİLİ HABER Gözler Merkez’de: PPK faizleri ne yapabilir, ne yapmalıdır? Merkez Bankası’nın faiz kararı için geri sayım başladı. Yabancı ekonomistlerin ardından yurt içinde iktisatçı, akademisyen ve uzmanlar da ne yapılması gerektiğini açıkladı.

Faiz kararı öncesi döviz kurları ve değerli metallerde ise temkinli bir seyir izleniyor.

Buna göre dolar kuru %0,10 artışla 27,0207 liradan, euro kuru ise %0,22 artışla 28,8284 liradan işlem görüyor. Gram altın ise ılımlı bir düşüşle 1.670,87 seviyesinden fiyatlanıyor. 

Piyasada oluşan temkinli seyrin arkasında ise TCMB’nin enflasyonla mücadelede olan kararlılık söylemleri yatıyor. Buna göre son olarak PPK, temmuz ayı toplantısında 150 baz puanlık faiz artırım beklentilerine karşın 750 baz puanlık tarihi büyüklükte bir faiz artırımına gitmiş ve politika faizini yüzde 17,5’ten yüzde 25’e çıkarmıştı. Bu kararın etkileri ise para piyasaları üzerinde oldukça keskin olmuştu. Buna göre döviz kurları ve değerli metallerde %5’in üzerinde gerileme yaşanmıştı.

Ancak son toplantıdan bu yana döviz kurları kayıplarını yine önemli ölçüde geri almayı başardı.

Son faiz kararı öncesinde ise dolar 27,79 TL'ye, euro 30,66 TL'ye, gram altın da 1.715 TL'ye çıkarak tarihi zirvesini tazelemişti.

Döviz kurlarındaki son yükseliş çabasına karşı Merkez Bankası ise sıkılaşma savaşını elindeki tüm araçlarıyla sürdürmeye devam ediyor.

Buna göre Merkez Bankası son olarak bankalara gönderdiği uygulama talimatında, TL'yi cazip kılacak yeni kararlar almış ve bu kapsamda Kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulamasına son vermişti.

İLGİLİ HABER TCMB'den bankalara talimat: TL'yi cazip hale getirecek yeni kararlar alındı Merkez Bankası, bankalara gönderdiği yeni uygulama talimatında, TL'yi cazip kılacak yeni kararlar aldı. Bu kapsamda, Kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona erdi.

Standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmaya yönelik de aylık TL payı artış hedefi yüzde 2'den yüzde 2,5'e yükseltilirken, 6 aya kadar vadeli KKM hesapları için uygulanan zorunlu karşılık oranı da yüzde 15’ten yüzde 25’e yükseltmişti. 

Bu gelişmelerin ardından piyasalar ise Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelede ne denli kararlı olacağını görmek için faiz kararını ve karar metninde yer alan ipuçlarını beklemeye başladı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası yıl sonuna ilişkin dolar ve enflasyon tahminlerini açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 30,14 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 67,22 oldu.
REKLAMI KAPAT X