Faiz kararına piyasalar nasıl tepki verdi?: Dolar, altın ve borsada son rakamlar

Okuma Süresi: 2 Dakika
Faiz kararına piyasalar nasıl tepki verdi?: Dolar, altın ve borsada son rakamlar
Doviz.com
19.09.2024 16:30

Merkez Bankası, eylül ayı toplantısında faizleri beklentiler doğrultusunda sabit bıraktı. Peki, piyasalar bu kararı nasıl fiyatladı? İşte dolar, altın ve borsada son rakamlar..

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50'de tuttu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası faiz kararını açıkladı Merkez Bankası, Fatih Karahan başkanlığındaki eylül ayı PPK toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

Merkez Bankası açıklamasında ise üç ifade değişikliği dikkati çekti. Buna göre Merkez Bankası, üçüncü çeyreğe ilişkin göstergelerin yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonist etkisinin azaldığını teyit ettiğini vurguladı. Merkez'in önceki açıklamasında teyit kavramı yerine işaret edildiği bildirilmişti.

PPK duyurusunda ayrıca, "Temel mal enflasyonu sınırlı bir artışla düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi beklenmektedir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır." ifadelerine yer verildi. Önceki metinde "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır" ifadesi yer almıştı.

Üçüncü bir değişim ise hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesinin beklendiği oldu. Önceki açıklamada hizmet enflasyonundaki katılığa dikkat çekilerek, iyileşmenin gecikmeli olacağı değerlendirildiği vurgulanmıştı.

Piyasalarda son durum

Kararın ve karar metninde gerçekleşen değişikliklerin ardından ise BIST 100 endeksinde yükseliş yüzde 2'ye yaklaşırken, bankacılık endeksindeki artış dikkati çekti. 9.980,81 puana kadar yükselen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi şu dakikalarda, yüzde 1,75 artışla 9.946 puanda bulunuyor.

Tüm sektör endeksleri yükselirken, yüzde 3 değer kazanan bankacılık endeksi ise sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran endeks konumunda bulunuyor. Bankacılık endeksinin ardında gayrimenkul yatırım ortaklığı yüzde 2,2, ulaştırma yüzde 1,9, bilişim yaklaşık yüzde 2, holding yüzde 1,9 değer kazandı.

İLGİLİ ANALİZ Faiz indirimi borsada hangi sektörleri öne çıkarır? Fed’in ardından TCMB’nin de eylül ayında olmasa da ilerleyen aylarda faiz indirim döngüsünü başlatması bekleniyor. Bu sebeple yatırımcılar da pozisyonlarını yeniden ayarlamaya çalışıyor. İşte faiz indirim döngüsünün borsada öne çıkarabileceği sektörler..

Öte yandan kararın ardından Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 256,5 baz puanla Şubat 2020'den bu yana görülen en düşük seviyeye yaklaştı.

Risk primindeki gerilemeyle birlikte döviz kurlarında da sınırlı geri çekilmeler yaşandı. Buna göre gün içinde 38,1716'ya yükselen euro/TL 38,0132'den, 45,4255'e çıkan sterlin/TL ise 45,1730'dan işlem gördü. Dolar/TL ise 34 lira sınırından işlem görmeye devam etti.

Gram altın da döviz kurlarına benzer şekilde ılımlı bir değer kaybı yaşadı. Buna göre karar öncesinde 2 bin 839 liraya kadar çıkan gram altın karar sonrasında 2 bin 822 liradan işlem gördü.

Analistler de TCMB'nin karar metninden alınan sinyallerin enflasyonla mücadelenin ciddi şekilde devam edeceği şeklinde yorumlandığını kaydederek, bu durumun Türk lirası varlıklara olan talebi destekleyebileceğini ifade etti.

İLGİLİ HABER TCMB’den politika faizi öncesi yabancı para serbest hesaplara ödenecek faizde indirim Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kendisinde tutulan yabancı para serbest hesaplara ödenecek faiz oranını 75 baz puan indirdi.
REKLAMI KAPAT X