Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Doviz.com
19.09.2024 14:00

Merkez Bankası, Fatih Karahan başkanlığındaki eylül ayı PPK toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), eylül ayı PPK toplantısının ardından politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktığını duyurdu.

Son olarak kur şoklarına karşı ekonomiyi daha dayanıklı hale getirmek için rezerv birikimini tarihi seviyeye çıkaran TCMB, bu hamlesiyle TL likiditesinde artışa yol açmıştı. Dün itibarıyla fazla likidite 308 milyar TL’ye çıkarken artan likiditenin etkisiyle gecelik faiz ise yüzde 47,04 seviyesine kadar indi.

Banka mevduat ve konut kredisi faizleri geriledi

Öte yandan, önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüşe paralel olarak faiz indirimi yapılacağı beklentisiyle bazı bankalar da uzun vadeli konut kredisi ve mevduat faizlerinde indirime gitti.

Buna göre bazı kamu bankaları aylık konut kredisi faiz oranını 5-10 yıl vade için yüzde 3,09'dan yüzde 2,79'a çekerken, bazı özel bankalarda da yüzde 3’e yaklaşan oranlar görüldü.

İLGİLİ HABER Merkez’in kararı öncesi bankalar konut kredisi faizlerini indirdi Konut satışları ağustosta yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, bankalar da konut kredisi faizlerini düşürerek artan talebe katkıda bulundu. Peki, Merkez Bankasının faiz kararı öncesi ev almak isteyenler ne kadar faizle karşılaşıyor? İşte konut kredisinde güncel rakamlar..

Piyasada faizlerin geri çekilmeye başlamasına rağmen ekonomistlerin politika faizine ilişkin genel beklentisi ise enflasyon hedefindeki kararlılık nedeniyle faizlerin sabit kalacağı yönünde olmuştu.

Foreks'in sonuçlarını açıkladığı faiz beklenti anketi de eylül ayının pas geçilmesinin beklendiğini ancak faiz indirim döngüsüne 2024 yılı içerisinde başlanacağının düşünüldüğünü göstermişti.

Buna göre en erken faiz indirimi bekleyen aracı kurum ekim ayında 250 baz puanlık bir hamle öngören Trive Yatırım olurken, yerli ve yabancı kurumların tahminlerinin medyanı ilk faiz indiriminin kasım ayında beklendiğine işaret etmişti.

Ankete katılan aracı kurumların beklentileri ise şöyle listelenmişti:

https://static.doviz.com/images/content/1726063679.png

Kaynak: Foreks Haber - Faiz Beklenti Anketi

Faiz indirim patikası hakkında daha fazla ipucu görmeyi bekleyen yatırımcılar ise 26 Eylül tarihinde açıklanacak PPK toplantı özetindeki değişimi izleyecek.

Buna göre bir önceki PPK metninde yer alan şahin mesajların korunup korunmadığı piyasaların yakın takibinde olacak.

Merkez Bankası’nın gelecek dönemde atacağı adımlara ilişkin kritik tarihler ise şöyle olacak:

İLGİLİ ANALİZ Faiz indirimi borsada hangi sektörleri öne çıkarır? Fed’in ardından TCMB’nin de eylül ayında olmasa da ilerleyen aylarda faiz indirim döngüsünü başlatması bekleniyor. Bu sebeple yatırımcılar da pozisyonlarını yeniden ayarlamaya çalışıyor. İşte faiz indirim döngüsünün borsada öne çıkarabileceği sektörler..
Etiketler: TCMB PPK faiz
REKLAMI KAPAT X