Faiz kararına piyasaların tepkisi nasıl oldu?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Faiz kararına piyasaların tepkisi nasıl oldu?
Doviz.com
21.09.2023 17:07

Merkez Bankası, merakla beklenen faiz kararını açıkladı ve faiz artırım döngüsünü dördüncü toplantıda 500 baz puan ile sürdürme kararı aldı. Peki, piyasalar faiz kararına nasıl tepki verdi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) eylül ayı faiz kararını açıkladı.

Hafize Gaye Erkan başkanlığında dördüncü toplantısını gerçekleştiren Kurul, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 25 seviyesinden yüzde 30 seviyesine çıkardı.

Piyasa beklentisi de TCMB'nin faizi yüzde 30'a yükselteceği yönündeydi.

İLGİLİ HABER Gözler Merkez’de: PPK faizleri ne yapabilir, ne yapmalıdır? Merkez Bankası’nın faiz kararı için geri sayım başladı. Yabancı ekonomistlerin ardından yurt içinde iktisatçı, akademisyen ve uzmanlar da ne yapılması gerektiğini açıkladı.

TCMB'den yapılan açıklamada ise "Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir." denildi.

Bunun yanında TCMB, ileriye yönelik beklentiler ışığında enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak devam edeceği mesajını da verdi.

İLGİLİ HABER TCMB, faiz kararının ardından PPK karar metnini yayımladı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faizleri beklentilere uygun şekilde yüzde 30 seviyesine çıkardıktan sonra PPK toplantısına yönelik karar metnini yayımladı.

Piyasaların tepkisi

Yurt içi piyasalarda haftanın en önemli gelişmesi olarak görülen karar sonrası para piyasalarında ise ılımlı bir hareketlilik yaşandı.

Ancak, 500 baz puanlık faiz kararı enflasyon ile faiz arasındaki makası kapatmaya başlayarak, yükselişlerin sınırlı kalmasına yol açtı.

Ekonomist İris Cibre ise faiz kararı ile ilgili yaptığı değerlendirmede, "Kur salınıma bırakılmış görünüyor, bu çok doğru hareket. Bu karar ve kararlılık kur talebini baskılayacaktır, dolayısıyla müdahale ihtiyacı da düşecektir." dedi.

Bu gelişmelerin ardından faiz kararından hemen önce 27 lira seviyesinin altına inen dolar kuru, karardan sonra 27,11 seviyesine kadar çıktı.

Dolar/TL’de tarihi zirve ise sığ piyasadaki işlemler hariç tutulduğunda ağustos ayındaki sürpriz faiz kararı öncesinde 27,1893 seviyesine ulaşılarak görülmüştü.

Euro kuru ise beklentilere paralel gelen faiz kararının ardından 28,88 seviyesinden işlem gördü.

Euro/TL'nin şimdiye kadarki en yüksek seviyesi ise yine sığ piyasalar hariç tutulduğunda 30,1920 olmuştu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan başkanlığında sıkılaşma adımlarının dördüncüsünü atarak, eylül ayında faiz artırım döngüsünü sürdürdü.
REKLAMI KAPAT X