Faiz kararının ardından dolar kuru yeni haftaya temkinli başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Faiz kararının ardından dolar kuru yeni haftaya temkinli başladı
Doviz.com
28.08.2023 11:09

Geçtiğimiz hafta TCMB'nin açıkladığı, beklentinin 3 katı büyüklüğündeki faiz artırımı sonrası döviz kurları yeni haftaya temkinli bir başlangıç yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yenilenen kadrosu ile gerçekleştirdiği ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından politika faizini 750 baz puan artırarak yüzde 25'e yükseltmişti.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, yenilenen kadrosu ile ilk faiz kararını açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yenilenen kadrosu ile gerçekleştirdiği ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından ağustos ayına yönelik faiz kararını açıkladı.

Piyasa beklentilerinin 3 katı olarak gerçekleşen faiz kararı ise başta dolar, euro ve altın olmak üzere hem döviz hem de değerli metallerde TL karşısında büyük bir geri çekilme yaşanmasına yol açmıştı.

Karardan sonra sert bir düşüş yaşayan ancak haftanın son işlem gününde kayıplarının bir kısımını telafi eden döviz kurlarında yeni haftanın ilk gününde ise temkinli bir seyir izlendi.

Buna göre, yeni haftanın ilk işlem gününde ılımlı yükselişlerle dolar kuru 26,56 TL'den, euro kuru 28,75 TL'den işlem gördü.

Faiz kararı öncesinde dolar kuru 27,1893 TL'ye, euro kuru ise 30,1920 TL'ye çıkarak tarihi zirvesini tazelemişti.

Faiz kararının ardından paylaşılan TCMB duyurusunda ise söz konusu karara gerekçe olarak yakın döneme ilişkin göstergelerin enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmesi gösterildi.

Yerli ekonomistler ise TCMB'nin faiz kararının ortodoks politikalara geçişte önemli bir adım olduğunu belirtti. Yabancı ekonomistler de söz konusu adımla birlikte TCMB'nin enflasyonu düşürme konusundaki ciddiyetinin net olarak anlaşıldığını ifade etti.

İLGİLİ HABER Yabancı kurumlar faiz kararını nasıl değerlendirdi, beklentilerini nasıl değiştirdi? TCMB, enflasyonla mücadele kapsamında bugün tarihinin en güçlü adımlarından birini atarken, yabancı ekonomistler ise söz konusu adımla birlikte TCMB'nin enflasyonu düşürme konusundaki ciddiyetinin net olarak anlaşıldığını ifade etti.

TCMB’nin faiz kararının ardından TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan ise “2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini oluşturmak için Enflasyon Raporu toplantımızda kamuoyuyla paylaştığımız yol haritamızı kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası Başkanı Erkan’dan "kararlılık" mesajı TCMB Başkanı Erkan, “2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini oluşturmak için Enflasyon Raporu toplantımızda kamuoyuyla paylaştığımız yol haritamızı kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ediyoruz.” dedi.

Küresel piyasalarda Powell’ın şahin mesajları takip edildi

Cuma günü Türkiye piyasalarının kapanmasına yakın Jackson Hole toplantısında konuşan FED Başkanı Powell ise enflasyonla mücadelede daha dikkatli olunması çağrısında bulunarak, ek faiz artışlarının gelebileceğini belirtti.

Buna göre Powell, enflasyonun hala politika yapıcıların rahat hissettikleri seviyenin üzerinde olduğunu paylaşarak, veriye odaklı olarak faiz kararı almaya devam edeceklerini bildirdi.

Bu gelişmelerin ardından küresel piyasalar bu hafta ABD'den gelecek verileri beklemeye başladı.

Buna göre, ABD'de çarşamba günü ABD ikinci Çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verisi, perşembe günü işsizlik haklarından yararlanma başvuruları, cuma günü ise Tarım Dışı İstihdam ve ortalama saatlik kazançlar verileri açıklanacak.

Verilerin küresel piyasalarda etkili olabileceğini belirten analistler, verilerin ardından piyasada oynaklığın artabileceği uyarısında da bulundu.

İLGİLİ ANALİZ Bu hafta piyasaların takip edeceği 3 gelişme Küresel piyasalar bu hafta ABD ve Avrupa’da açıklanacak birçok önemli veriyi takip edecek.
REKLAMI KAPAT X