Yabancı kurumlar faiz kararını nasıl değerlendirdi, beklentilerini nasıl değiştirdi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Yabancı kurumlar faiz kararını nasıl değerlendirdi, beklentilerini nasıl değiştirdi?
Doviz.com
24.08.2023 19:56

TCMB, enflasyonla mücadele kapsamında bugün tarihinin en güçlü adımlarından birini atarken, yabancı ekonomistler ise söz konusu adımla birlikte TCMB'nin enflasyonu düşürme konusundaki ciddiyetinin net olarak anlaşıldığını ifade etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ağustos toplantısında politika faizini 750 baz puan artışla yüzde 25 seviyesine çıkardı. Böylelikle faiz 4 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

TCMB duyurusunda ise söz konusu karara gerekçe olarak, yakın döneme ilişkin göstergelerin enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmesi gösterildi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası PPK toplantı özetini yayımladı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) son toplantısının özet raporunu yayımladı. Raporda Kurul'un faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almaya devam edeceği bildirildi.

"TL'nin bugünkü eğilimi, dolar karşısında gelecek haftalarda bir rallinin başlangıcı olabilir"

In Touch Capital Markets Kıdemli FX Analisti Piotr Matys, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "TCMB, piyasa beklentilerini önemli ölçüde aşarak, enflasyonu kontrol altına alma konusundaki kararlığını yatırımcılara çok güçlü bir sinyalle gösterdi." dedi.

TL'nin bugünkü kararın ardından dolar karşısında en iyi performans sergileyen para birimi olduğuna işaret eden Matys, bu durumun TL üzerindeki güveni yeniden tesis etmede önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Matys, TL'nin bugünkü eğiliminin dolar karşısında gelecek haftalarda bir rallinin başlangıcı olabileceğini ifade ederek, bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yorumlarının da yakından takip edileceğini söyledi.

Citi, model portföyündeki TL ağırlık azalt tavsiyesini değiştirdi

ABD'nin önde gelen bankalarından Citi'nin TCMB faiz kararının ardından müşterileri için hazırladığı notta, "Bugünkü sürpriz faiz artışı sonrasında dolar/TL alım pozisyonlarımızı kapatıyor ve model portföyümüzdeki TL ağırlık azalt tavsiyemizi TL nötr seviyeye yükseltiyoruz. TCMB'nin KKM'yi azaltmaya yönelik hafta sonu duyurduğu makroihtiyatı tedbirlerden sonra haftanın başlarında dolar/TL'de alım pozisyonu açmıştık.

Ancak bugünkü sürpriz faiz artışından sonra bu işlemlerimizi (26,06'dan yüzde eksi 4,49 toplam kayıpla) kapatıyoruz. Politika yapıcılardan bu politika patikasının yeni istikameti ve sürdürülebilirliği konusunda ek yorumlar duymayı bekliyoruz. Ayrıca, model portföyümüzde TL ağırlık azalt tavsiyemizi nötre yükseltiyoruz." ifadeleri kullanıldı.

İLGİLİ HABER Faiz haftasında dolar kurunda kıpırdanma: Citi’den yeni dolar/TL tahmini TCMB'nin kritik faiz kararı öncesinde dolar kurunda kıpırdanma yaşanırken, Citi analistleri ise dolar/TL’de uzun pozisyon aldıklarını belirterek, model portföylerinde liranın ağırlığını azalttıklarını duyurdu.

JPMorgan TCMB sonrası faiz tahminini yükseltti

TCMB’nin sürpriz 750 baz puanlık faiz artışı sonrası JPMorgan yıl sonu için politika faizi tahminini yukarı yönlü revize etti.

Kurum Ekonomisti Fatih Akçelik, yıl sonuna kadar her toplantıda 250’şer baz puan faiz artırımı beklediklerini belirterek, “Yıl sonu için politika faizi tahminimizi yüzde 30’dan yüzde 35’e yükselttik” değerlendirmesini yaptı.

JPMorgan ayrıca yıl sonu enflasyon beklentisini de yüzde 57’den yüzde 62’ye revize etti. Enflasyonun gelecek yıl mayıs ayında yüzde 70 ile zirve yapacağı belirtilirken, 2024 yılı beklentisi ise değişmeyerek yüzde 34’te kaldı.

REKLAMI KAPAT X