Fed’e yönelik beklentiler değişirken, dolar/TL 19,20 seviyesine ulaştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Fed’e yönelik beklentiler değişirken, dolar/TL 19,20 seviyesine ulaştı
Doviz.com
03.04.2023 11:34

Küresel piyasalarda OPEC+ üyesi ülkelerin sürpriz kesinti kararının ardından Fed’in faiz artışlarına yönelik beklentiler değişirken, yurt içi piyasada ise dolar/TL 19,20 seviyesine ulaştı.

19 TL seviyesine kadar kademeli hareketlerle yükselen dolar/TL, KKM hesaplarına yönelik getirilen yeni önlemlere rağmen ılımlı yükselişini sürdürmeye devam ediyor. Böylelikle dolar/TL, gün içi seviyesinde her gün yeni bir rekor kırıyor.

Ocak ayında TCMB tarafından bankalara gönderilen bir yazıyla dövizden dönüşlü KKM uygulamasında faiz üst sınırının kaldırılmasının ardından geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Hazine destekli KKM hesaplarında da faiz üst sınırının kaldırıldığı açıklandı.

Bu tedbirlerin ardından ise son olarak KKM'de döviz tevdiat veya döviz cinsinden katılım fonu hesaplarının açılmış olma şartı 31 Mart'a kadar uzatıldı. Yeni düzenlemeyle ayrıca ilgili hesapların vadesini belirleyen madde de değiştirildi.

Buna göre vade sınırlamasının kaldırıldığı düzenlemede, daha önce banka tarafından yurt içi yerleşik gerçek kişiler ve yurt içi yerleşik tüzel kişiler için 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli Türk lirası mevduat veya katılma hesabı açabiliyordu.

Yapılan değişiklik ile ise banka tarafından açılacak Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarının vadelerinin Merkez Bankasınca yayımlanacak usul ve esaslarda belirleneceği bildirildi. Böylelikle vadelerin en az 3 ay olma zorunluluğu kaldırılarak, KKM uygulamasına olan ilginin artırılması hedeflendi.

Ancak, tüm bu önlemlere rağmen dolar/TL yükselişini ılımlı da olsa sürdürmeye devam ederek 19,20 seviyesine çıktı.

Küresel piyasalarda ise yükselen petrol fiyatlarının enflasyon endişelerini artırması ve bunun da ABD Merkez Bankası'nı bir sonraki toplantısında faiz oranlarını artırmaya sevk edebilecek olması nedeniyle dolar endeksi yükselişe geçti.

Doları diğer altı para biriminden oluşan bir sepet karşısında takip eden dolar endeksi böylelikle bugün saat 11:30 itibarıyla 102,41 seviyesine çıktı.

Endeks mart ayında, bankacılık sektöründeki kargaşanın ekonomik aktiviteyi vuracağı ve Fed'in parasal sıkılaştırma döngüsünü beklenenden daha erken durduracağı endişelerinin baskısıyla %1,8 düşmüştü.

Ancak, OPEC+ olarak bilinen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin pazar günü üretimi bir kez daha günlük 1 milyon varilin biraz üzerinde azaltma yönündeki sürpriz kararı, Fed’in faiz artışlarına yönelik beklentilerin de değişmesine sebep oldu.

Mizuho Securities stratejisti Hidehiro Joke ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Enflasyonun Fed'in para politikasının en büyük itici gücü olmaya devam etmesi muhtemel olduğundan, piyasanın daha düşük oranlara erken bir geçişi fiyatlaması ya da faiz indirimi beklemesi şu durumda çok gerçekci olmayacaktır." dedi.

REKLAMI KAPAT X