Goldman Sachs sterlin için tahminlerini yukarı yönlü revize etti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Goldman Sachs sterlin için tahminlerini yukarı yönlü revize etti
Doviz.com
01.11.2022 15:58

Goldman Sachs, Rishi Sunak'ın Başbakan olarak atanmasının ardından sterlin için tahminlerini yukarı yönlü revize ederken, görünümünün daha iyi olduğunu ancak hala çok iyi olmadığını belirtti.

Goldman Sachs analisti Michael Cahill, İngiltere'deki son siyasi ve ekonomik gelişmelerin ardından sterlin için beklentilerin yukarı yönlü revize edildiğini söylese de, para biriminin kalıcı bir yükselişe hazır olmadığının da altını çizdi.

İngiltere’deki mali politikaların, makro zeminle uyumsuzluğu sebebiyle değer kaybeden sterlin ise güç kazanmaya başladı.

Ancak İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Maliye Bakanı Jeremy Hunt, piyasayı sağlam bir maliye politikası uygulayacaklarına ikna etmeye çalışırken, daha yüksek vergiler ve daha düşük harcamalardan oluşan bir ekonomiyi yönetmeye çalışacaklar.

Analistler, Sunak ve Hunt’ın yaklaşık 35 milyar sterlinlik bir bütçe açığını kapatması gerektiğini belirtiyor.

Bu beklenti, Liz Truss ve Kwasi Kwarteng'in, enflasyonun yükseldiği bir ekonomi için yanlış reçete olarak değerlendirilen geniş kapsamlı vergi indirimleri ve teşvik edici politikalarıyla keskin bir tezat oluşturmuştu.

Truss ve Kwarteng'in 'mini bütçesi' sterlinin değerinin düşmesine neden olurken, yatırımcılar İngiltere'nin mali durumunun sürdürülebilirliği konusunda soru işaretleri yaratan vergi indirimlerinden rahatsız olmuştu.

Sunak ve Hunt'ın politika değişikliğinin piyasalarda yarattığı rahatlama ise, sterlinin değer kazanmasıyla kendini gösterdi.

Goldman Sachs, sterlin için tahminlerini buna uygun olarak yükseltirken, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) bu hafta açıklayacağı faiz kararınında dikkate alındığında, sterlin için aşağı yönlü risklerin hala olduğunu belirtti.

Para piyasaları bu sebeple, İngiltere Merkez Bankası'ndan (BoE), diğer gelişmiş merkez bankalarına kıyasla daha agresif bir faiz artışı bekliyor.

Bu yüksek faiz artışı beklentileri de, tüketiciler ve işletmeler için daha yüksek finansman maliyeti oluşturması sebebiyle İngiltere’nin ekonomik faaliyetlerinde önemli bir gerileme yaşanabileceğine işaret ediyor.

Cahill konuyla ilgili, "Tüm bunları bir araya getirdiğimizde, sterlin tahminlerimizi daha olumlu bir yönde revize ediyoruz ancak ileride sterlinin bir miktar daha düşebileceğini mümkün görüyoruz." dedi.

Goldman Sachs daha önce üç, altı ve on iki aylık periyodlarda sterlin/dolar paritesi için yaptığı tahminini 1,10, 1,11 ve 1,22 seviyeleriyle güncelledi. Önceki tahminleri ise; 1,05, 1,08 ve 1,19 seviyeleriydi.

REKLAMI KAPAT X