Kapalıçarşı’da dolar/TL 21'i aştı: Döviz kurlarındaki oynaklık 16 ayın zirvesine çıktı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kapalıçarşı’da dolar/TL 21'i aştı: Döviz kurlarındaki oynaklık 16 ayın zirvesine çıktı
Doviz.com
12.05.2023 11:20

Dolar/TL, 14 Mayıs seçimlerine sayılı gün kala bankalar arası işlemlerde 19,60 seviyesine yaklaşırken, Kapalıçarşı’da ise 21,25 seviyesinden fiyatlandı. Dolar/TL’deki oynaklık ise son 16 ayın zirvesine çıktı.

Mevcut politikalarla dolar/TL'nin seçim öncesinde olması gerektiğinden daha aşağıda fiyatlandığı ve TL'nin değer kaybetmesi gerektiğine ilişkin artan görüşler dövize olan ilgiyi artıran ana unsur olurken, yabancı bankaların seçim sonrasına ilişkin piyasa senaryoları da hız kazandı.

Buna göre, Bank of America ekonomistleri muhalefetin seçimleri kazanması durumunda politika faizinin yüzde 50 olduğu ortamda 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 30 ile zirve yapmasını öngördü. Banka ayrıca dolar/TL 'de adil değerin 24 olacağını tahmin etti.

Tıklayın: 8 yabancı bankadan ‘seçim sonrası ekonomi ve dolar/TL’ analizi

Dolar/TL'de oynaklık 16 ayın zirvesinde

Dolar/TL 'de ayrıca seçime yaklaşılırken oynaklığın da arttığı görüldü. Buna göre siyaset sahnesindeki gelişmelerin etkisiyle dolar/TL'nin oynaklığı son 16 ayın zirvesine çıktı.

Son olarak Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiğini açıklamasıyla dolar/TL’nin volatilitesi de artış göstererek, perşembe gününü yüzde 12,67 seviyesinden tamamladıktan sonra bu sabah 88,3’e ulaştı.

Siyaset sahnesindeki gelişmelerin etkisiyle diğer varlıklarda da hareketli bir seyrin izlendiği görülürken, Türkiye'nin risk primi ise Aralık 2022'den beri ilk kez 500 baz puanın altına indi ve 487 baz puana kadar geri çekildi.

TCMB, döviz serbest karşılık faizini yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ise kendi nezdinde tutulan yabancı para karşılıklara ödenen faizi yükseltti.

Buna göre banka, kendi nezdinde tutulan yabancı para serbest karşılıklara ödenen faizi 25 baz puan artışla yüzde 4,50’den yüzde 4,75’e çıkarttı.

Tıklayın: Babuşcu’dan seçim sonrası döviz kuru tahmini: Dolar/TL için iki farklı senaryo

REKLAMI KAPAT X