Kapalıçarşı’da rüzgar tersine döndü!

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kapalıçarşı’da rüzgar tersine döndü!
Doviz.com
16.05.2023 12:24

Bankalararası piyasada dolar/TL yükselişini sürdürürken, Kapalıçarşı’da ise 22 seviyelerini aşan dolar kuru yeniden 20 seviyesine kadar geriledi. Böylelikle bankalararası kur ve Kapalıçarşı kuru arasındaki makas neredeyse kapandı.

Seçimlerin ardından CDS ve mevduat faizlerinde ani bir yükseliş yaşanırken, Merkez Bankası (TCMB) ise bireysel kredilerin bir miktar yavaşlaması ile sonuçlanacak yeni düzenlemelerini açıkladı.

Buna göre TCMB, menkul kıymet tesisi uygulamasının kapsamını genişleterek, diğer ticari krediler ile tüketici kredilerini de bu kapsama dahil etti. TCMB ayrıca belirli bir limitin üzerindeki bireysel kredi kartları vasıtasıyla yapılan nakit çekimi ve kuyum harcamalarının kredi türüne göre %30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasına karar verdi.

Analistler ise Merkez Bankası’nın bu hamlesinin bireysel kredilerin bir miktar yavaşlamasına sebep olacağını belirtti. Kredi kullanımındaki bu düşüş öngörüsüne ise bankaların tahvil alımı yükümlülüğünden kaçınmak istemeleri gerekçe gösterildi.

TCMB'nin düzenlemeleriyle tahvil tutarak bilanço risklerini artırmak istemeyen bankalar ise TL mevduat faizlerini %40 seviyesine kadar çıkardı.

Kredi kartında nakit avans kullanımının maliyeti ise aylık bazda %1,36 faiz ile TL cinsi en düşük borçlanmayı sağlarken; bu kanal, seçim öncesinde bireysel talebin en yüksek olduğu borçlanma kanalı haline gelmişti.

Merkez Bankası'nın son dönemde altın satışlarının da etkisiyle rezervleri ise oldukça baskı altındaydı. Ancak sektör temsilcilerine göre, altın ithalatının sekteye uğramasının yanında, TCMB'nin külçe satışını da duraklatması; fiziki pahalılığı düşürdü. Bu ise bankalararası piyasada yükselen dolar kuruna rağmen Kapalıçarşı’da fiyatların geri çekilmesine sebep oldu.

Ancak analistler, düşen Kapalıçarşı kuruna rağmen vadeli işlemlerde döviz talebinin seçim öncesi seviyelerde olmadığına dikkat çekerek, Kapalıçarşı döviz kurlarındaki düşüşün doğrudan talebi yansıtmayabileceği uyarısında bulundu.

Bu gelişmelerin ışığında dolar/TL bankalararası kurda 19,70 seviyesinin üzerinde işlem görürken, Kapalıçarşı’da ise 20,05 seviyesinden fiyatlandı.

Başta ekonomi olmak üzere yeni kurulacak iktidarın mevcut politikalarda nasıl bir değişikliğe gideceği ise piyasalar açısından hala en kritik soru olarak gündemdeki yerini koruyor.

Tıklayın: Piyasaları önümüzdeki iki haftada neler bekliyor?: Borsa, dolar/TL

REKLAMI KAPAT X