Mahfi Eğilmez: Kur biraz kıpırdasa da trend değişikliği yok

Okuma Süresi: 2 Dakika
Mahfi Eğilmez: Kur biraz kıpırdasa da trend değişikliği yok
Doviz.com
31.07.2024 17:06

Son dönemde kurun biraz kıpırdamasına rağmen bir trend değişikliği göstermediğini belirten İktisatçı Mahfi Eğilmez, “İhracatçı şikayetçi bundan. Bizim ihracat sistemimiz kurun yükselerek ihracatı teşvik üzerine kuruldu. Kur böyle gitmeyince ihracat önümüzdeki günlerde sıkıntıya girebilir.” dedi.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, ekonomide son gelişmeleri CNBC-e canlı yayınında değerlendirdi.

Bu kapsamda ilk olarak dış ticarette ilk 6 aylık tabloyu değerlendiren Eğilmez, "Rakamlara bakınca ihracatın iyiye gittiğini, ithalatın düştüğünü görüyoruz. Altın ithalatı kısıtlaması var ama altın girişi devam ediyor. Öyle bakınca bu kadar parlak değil durum. Ama yine de ihracatın ithalatı karşılama oranının yükselmesi moral verici, cari açığı düşürücü etki yaratıyor" dedi.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek’ten cari açıkta düşüş mesajı Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, "Cari açıkta devam eden düşüşün yılın kalanında da sürmesini bekliyoruz" dedi.

Carry trade* ile ilgili de konuşan Eğilmez, konuyla ilgili şunları kaydetti:

"Kur biraz kıpırdasa da trend değişikliği yok. İhracatçı şikayetçi bundan. Bizim ihracat sistemimiz kurun yükselerek ihracatı teşvik üzerine kuruldu. Kur böyle gitmeyince ihracat sıkıntıya girebilir önümüzdeki günlerde. Türkiye carry trade diye bir olay yaşıyor.

Yurt dışından döviz girişi var ama yurt içinde de döviz bozuluşu var. Döviz bolluğu var şu an ortada, bunları Merkez Bankası alıyor. Rezervleri eksiden artıya geçti.

Biz şu anda carry trade'le kişilere yıllık yüzde 50 civarında faiz ödüyoruz. Yüzde 10 dolar faizi veriyoruz, tehlikeli olan bu. Faizi yavaş yavaş düşürmemiz lazım. 50'den 40'a inerek değil, 49'a, 48'e inecek şekilde.

Carry trade ile ülkenin para kazanması olayını yavaş yavaş bitireceğimizi göstermemiz lazım, yanına da yapısal reformları koymamız lazım. Yapısal reformlara başlayıp takvim açıklasak bu fonları yine çekebiliriz."

** Yatırımcıların, düşük faizli para birimlerinden borç alarak daha yüksek faizli para birimlerine yatırım yapmasına carry trade denir. Carry trade işlemleri, döviz kuru değişmediği sürece iki ülke arasındaki faiz farkı kadar getiri potansiyeli taşır.

İLGİLİ HABER Mahfi Eğilmez’den Carry Trade uyarısı: Başladığımız noktaya döneriz Dr. Mahfi Eğilmez, dün kaleme aldığı "KKM'den Carry Trade'e" başlıklı yazısında, "Kur yükselirse carry trade bozulur, sistem çöker, başladığımız noktaya döneriz" ifadelerini kullandı.
REKLAMI KAPAT X